Produsele Google Analytics în 2024. Articolele anului

Ultimul an ne-a adus câteva actualizări utile la Google Analytics, dar mai ales la Google Looker Studio (fostul Data Studio). De asemenea, 2024 a adus actializări importante la Consent Mode, dar și la Google Cloud, BigQuery, Google Trends sau Google Search Console.

Am ajuns la articolul anual cu numărul 16 despre schimbările aduse de Google Analytics. Articolele anterioare despre suita de produse analytics de la Google pot fi văzute aici: 2023, 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009.

Detalii despre cele mai importante actualizări la produsele de analiză date de la Google pot fi văzute în continuarea acestui articol.

Citește tot articolul →

Etichete: ,

Filtre noi în Looker Studio

În urmă cu 15 ani publicam primul meu articol pe acest site. Nu vreau să fac un bilanț, dar fiecare se poate gândi ce înseamnă 15 ani, precum și câte lucruri a făcut din 2009 până în prezent.

În analytics, 2024 a fost anul în care a dispărut definitiv Universal Analytics de la Google. În digital, a apărut Consent Mode, în timp ce Chrome a anunțat că va continua cu third-party cookies, anulând așadar planurile anterioare privind retragerea acestora din browser.

Totuși, astăzi am decis să scriu despre Google Looker Studio / Data Studio, un instrument care anunță mai multe actualizări importante comparativ cu alte produse Google. În ultima perioadă au fost anunțate mai multe actualizări la filtrare. Cele mai recente au fost anunțate în urmă cu câteva zile, mai exact joi.

Citește tot articolul →

Noua generație de Looker Studio

Săptămâna aceasta, într-o conferință numită „AI for BI Innovation Roadmap”, Google a prezentat ce urmează să lanseze în perioada imediat următoare în produsele Looker și Looker Studio.

Am observat că o mare parte dintre utilizatori nu fac distincția între cele două produse, Looker și Looker Studio. Situația devine și mai complicată, pentru că tocmai au anunțat Studio for Looker. Să le luăm pe rând!

Looker este o platformă enterprise de business intelligence, care oferă capacități avansate de modelare a datelor folosind LookML. Este concepută pentru organizații cu nevoi complexe de date, guvernanță a datelor și capacități robuste de raportare.

Semantica LookML poate fi folosită în organizație pentru a avea metrice comune, după care poate fi importată inclusiv în alte soluții de BI, precum Tableau sau Power BI, în cazul în care o parte din organizație preferă să folosească alte instrumente.

Looker Studio, fostul Google Data Studio, este un instrument gratuit (deși are și o versiune plătită), ușor de utilizat, pentru crearea de rapoarte interactive sau dashboard-uri.

Studio for Looker, care a fost introdus săptămâna aceasta, este un modul Looker, dar care folosește interfața Looker Studio. Aici e partea frumoasă și care face ca Looker Studio să crească și în continuare, după cum o să vedeți în continuarea acestui articol.

Citește tot articolul →

Etichete: ,

Funnels în Google Looker Studio

Google Data Studio, numit acum Looker Studio, a primit recent un nou tip de grafic care poate fi folosit în rapoarte și dashboard-uri. Este vorba despre graficul pâlnie sau funnel chart, în engleză.

Până acum, puteam folosi un grafic de tipul Funnel doar dacă foloseam graficele adiacente, realizate de către dezvoltatori și afișate în Community visualizations. Însă variantele de aici aveau diverse probleme de UX. O să vedem în continuare că nici graficul impus acum de Google în interfața Looker Studio nu este perfect, dar este un pas mare înainte în utilizarea acestui tip de grafic.

Citește tot articolul →

Etichete: , ,

Excel pentru Looker Studio

Google Looker Studio, fostul Data Studio, a introdus recent fișierele Microsoft Excel între sursele de date. Așa cum știm cu toții, fișierele Excel sunt în continuare foarte populare în organizații.

Funționalitatea de a prelua date din Excel este la început, motiv pentru care observăm în poză că lângă acest conector este scris Preview. Totuși, aceasta poate fi folosită chiar acum în rapoartele din Looker Studio.

În continuarea articolului, voi trece prin beneficiile, dar și limitările pe care le avem atunci când conectăm un fișier Looker Studio la unul sau mai multe fișiere Excel.

Citește tot articolul →

Etichete: , ,