Ads: Campanii cu sau fără audiențe

În urmă cu peste un deceniu, Google a decis să ascundă termenii de căutare organici din motorul de căutare, lucru realizat ulterior și de către celelalte motoare de căutare pe internet.

La vremea respectivă, estimam că acest lucru se va întâmpla și în campaniile plătite, care vor fi automatizate tot mai mult, iar clienții nu vor mai avea posibilitatea să decidă când și unde vor apărea propriile reclame.

În urmă cu 11 ani a scris articolul Search fără keywords. Uitându-mă la evoluția principalelor platforme de advertising, nu numai Google, observ că am avut dreptate în privința lucrurilor pe care le-am estimat în 2013.

Situația celor care fac campanii se complică și mai mult în prezent, lucru pe care îl voi detalia în continuarea acestui articol.

Citește tot articolul →

Etichete: , , , , , ,

Ce e șocant în DoubleClick

Săptămâna aceasta am primit un email de la o agenție globală (din afara României) despre un mic update în Google Display & Video 360. Pentru că este perioadă de concedii și suntem mai relaxați, împărtășesc cu voi această știre.

Pentru cine nu știe, Display & Video 360 se numește în prezent produsul pe care îl știam anterior ca DoubleClick Bid Manager. Pentru context, Google prezintă acum produsele sale premium pentru marketing, adică fostele suite DoubleClick și Analytics Premium, într-un pachet comun, numit Google Marketing Platform.

Citește tot articolul →

Etichete: , , ,

Noi măsurători în Doubleclick

Publicitatea online de tip display încă nu este suficient de bine măsurată. Este unul dintre motivele pentru care auzim mereu că pe internet petrecem cel mai mult timp, dar bugetele pentru acest mediu încă sunt în urma celor de TV. Principalii jucători din piață încearcă să vină cu soluții. De exemplu, Google ar vrea să ofere prin Doubleclick indicatori care să fie la fel de relevanți pentru campaniile de branding, cum sunt cei din AdWords pentru campaniile de performance.

Timpul mediu pentru video

Sunt multe dezbateri despre ce înseamnă vizualizare a unui spot video pe internet, mai ales de când Facebook a anunțat un număr mare de vizualizări, dar cu auto-play și fără sunet. Citește tot articolul →

Etichete: , , , , , ,

Știrile săptămânii: VideoHub for Advertisers. Google Analytics Core Reporting API

Online GRP de la VideoHub și Nielsen

Măsurarea online video face primii pași spre TV prin colaborarea dintre VideoHub (divizia de analytics a Tremor Video) și Nielsen. Astfel,  advertiserii vor primi un indicator unic pentru online GRP – numărul total de persoane expuse unui ad video, precum și audiența efectivă.

Măsurarea prin aceiași indicatori ca pe TV va oferi consistență și se speră că va mări bugetele de online video. De altfel, publicitatea video are o rată de creștere mai mare decât vizualizările de video online (128% vs. 97%).

Google Analytics Core Reporting API

Schimbarea infrastructurii GA a cerut și upgrade la API-uri, lucru care va fi făcut în mai mulți pași. Săptămâna aceasta au anunțat Google Analytics Core Reporting API, care înlocuiește Data Export API.

Acesta are doua versiuni:

  • 3.0 – este, practic, noul API și singurul care va primi funcționalități noi de acum înainte
  • 2.4 – este compatibil cu Data Export 2.3 – de folosit până se actualizează aplicațiile la noul API

Altă schimbare importantă este că, de acum, fiecare aplicație va trebui înregistrată în Google APIs Console, de unde va primi un ID ca să poată accesa API-urile.

Etichete: , , , , , , , ,

Tool nou: YouTube Analytics

Odata cu relansarea YouTube cu un design nou, Google a înlocuit vechiul YouTube Insights cu un instrument nou, numit YouTube Analytics. Este clar că video advertising-ul este o nouă frontieră de cucerit pentru Google, obiectiv pentru care are nevoie și de un tool de analytics care să ofere suficiente informații despre audiență, fiind în același timp și simplu de utilizat (da, situația este similară cu cea de la mobile advertising).

La prima vedere, YouTube Analytics mi s-a părut asemănător cu Facebook Insights, având atât indicatori sociali, cât și date demografice.

YouTube Analytics se laudă cu:

  • un dashboard din care se pot vedea rapid principalii indicatori; un click pe unul dintre aceștia este suficient pentru a ajunge în raportul detaliat
  • rapoarte noi pentru a vedea mai bine impactul fiecărui video asupra unor categorii de public; pot fi vizualizate în funcție de , geografie sau dată calendaristică
  • raport privind obținerea de noi abonați și vizualizări (numit Audience Builders)
  • raport privind loializarea abonaților existenți (exista și înainte cu numele de Hot Spots, acum se numește Audience Retention)
  • raport cu sursele de trafic (anterior se numea Discovery, acum se numește Tarffic Sources Report)

Echipa YouTube a creat și un infografic în care prezintă principalele avantaje ale noului instrument de analytics:

Etichete: , , , ,