Noua generație de Looker Studio

Săptămâna aceasta, într-o conferință numită „AI for BI Innovation Roadmap”, Google a prezentat ce urmează să lanseze în perioada imediat următoare în produsele Looker și Looker Studio.

Am observat că o mare parte dintre utilizatori nu fac distincția între cele două produse, Looker și Looker Studio. Situația devine și mai complicată, pentru că tocmai au anunțat Studio for Looker. Să le luăm pe rând!

Looker este o platformă enterprise de business intelligence, care oferă capacități avansate de modelare a datelor folosind LookML. Este concepută pentru organizații cu nevoi complexe de date, guvernanță a datelor și capacități robuste de raportare.

Semantica LookML poate fi folosită în organizație pentru a avea metrice comune, după care poate fi importată inclusiv în alte soluții de BI, precum Tableau sau Power BI, în cazul în care o parte din organizație preferă să folosească alte instrumente.

Looker Studio, fostul Google Data Studio, este un instrument gratuit (deși are și o versiune plătită), ușor de utilizat, pentru crearea de rapoarte interactive sau dashboard-uri.

Studio for Looker, care a fost introdus săptămâna aceasta, este un modul Looker, dar care folosește interfața Looker Studio. Aici e partea frumoasă și care face ca Looker Studio să crească și în continuare, după cum o să vedeți în continuarea acestui articol.

Citește tot articolul →

Etichete: ,

Ce mai e nou în Google Analytics 4

Am ajuns la publicarea articolului cu numărul 400 pe acest site. Nu s-a întâmplat peste noapte, ci în aproximativ 15 ani. Ca medie, numărul de articole publicate pe an este mic, pentru că este o activitate pe care o fac în timpul liber.

Pe de altă parte, îmi pare rău să văd că specialiștii nu mai publică articole. Sau în orice caz, nu o fac constant. Îmi amintesc primii ani, în care majoritatea specialiștilor aveau câte un blog personal și mai scriau și pe blogul agenției sau alte bloguri din industrie.

Mai mult, specialiștii interacționau, comentau la articolele scrise de ceilalți. Bun sau rău, aveai un feedback. Între timp, toate lucrurile acestea au dispărut…

Departe de mine gândul că eu aș fi singurul care scrie articole, însă am vrut să fac o listă cu site-urile din domeniu care publică cel puțin un articol la câteva săptămâni și mi-a fost foarte greu, pentru ca nu prea am găsit. Nu abandonez ideea, mai ales că în afara țării articolele încă sunt foarte importante. Dacă voi avea material local, voi reveni și cu postarea respectivă.

În prezent, chiar dacă feedback-ul oferit online este aproape inexistent, mă bucură de fiecare dată când cineva din industrie îmi spune că îmi citește articolele, cu atât mai mult dacă aud că acestea i-au fost și de folos.

Trecem peste gândurile mele și ce mi-aș dori eu. Hai să vedem, pe scurt, ce noutăți a adus Google Analytics săptămâna aceasta!

Citește tot articolul →

Etichete: , , ,

Raport de Tranzacții și alte noutăți în Google Analytics 4

În urmă cu câteva zile, am ținut un training de Google Analytics și am observat că cei de la Google au venit cu mai multe actualizări la Google Analytics.

Avem nu mai puțin de 6 modificări aduse de GA în ultimele zile. Multe dintre acestea sunt schimbări de interfață. Le voi detalia în continuare.

Citește tot articolul →

Etichete: , , ,

Benchmarking în Google Analytics 4

Benchmarks sunt metricele care te ajută să compari performanțele site-ului sau aplicației cu alte aplicații din industrie.

Versiunile trecute de Google Analytics ne-au adus rapoarte de benckmarking. Primele au apărut chiar în 2008, dar cred că toți suntem familiari cu rapoartele apărute în septembrie 2014 în Universal Analytics.

Google Analytics 4 nu a avut benchmarks în cei 5 ani de la apariție, dar acest lucru se va schimba în curând. Toate detaliile despre metricele benchmarks din GA4 vor fi prezentate în continuarea acestui articol.

Citește tot articolul →

Etichete: , , , ,

Excel pentru Looker Studio

Google Looker Studio, fostul Data Studio, a introdus recent fișierele Microsoft Excel între sursele de date. Așa cum știm cu toții, fișierele Excel sunt în continuare foarte populare în organizații.

Funționalitatea de a prelua date din Excel este la început, motiv pentru care observăm în poză că lângă acest conector este scris Preview. Totuși, aceasta poate fi folosită chiar acum în rapoartele din Looker Studio.

În continuarea articolului, voi trece prin beneficiile, dar și limitările pe care le avem atunci când conectăm un fișier Looker Studio la unul sau mai multe fișiere Excel.

Citește tot articolul →

Etichete: , ,