Din campaniile de publicitate online poți trimite oamenii către ce pagină din site vrei și în funcție de accesările fiecărei pagini poți afla succesul campaniei/reclamei. Dar cele mai multe situații sunt mai complexe de atât. E foarte posibil ca în același timp să ruleze mai multe campanii, fiecare cu diferite reclame la aceleași produse. Sau să ai de măsurat și rezultatele din SEO și din PPC. Sau vizitele din documente ca .doc sau .pdf. Sau din email. Sau combinații ale celor dinainte 🙂

Etichetarea

Prin „tagging”, paginile de destinație sunt marcate diferit pentru fiecare sursă de trafic. Astfel, dacă din Google ne vin vizitatori organic dar și prin publicitate, vom marca diferit URL-urile la care trimite publicitatea pentru ca în Web Analytics să le vedem diferențiat. În funcție de acest marcaj, statisticile vor arăta vizitele în funcție de fiecare campanie, reclamă, sursă de trafic și alte variabile pe care ni le alegem.

Practic, această marcare sau etichetare se face punând la sfârșitul unui URL niște parametri suplimentari. Poate ați observat acele URL-uri lungi la care trimit reclamele. Taggingul ar trebui să înceapă cu unul dintre semnele ?, & sau #. Arată mai puțin estetic, dar ajută la măsurarea rezultatelor în funcție de fiecare sursă de trafic.

Când folosim

Ar trebui să folosim etichetarea ori de câte ori este posibil, adică în toate reclamele și link-urile pe care le postăm pe undeva (site-uri, documente, mail-uri etc.).

Parametrii adaugați ar trebui să ne ajute ulterior să identificăm cu ușurință sursa de trafic, campania, reclama și alte lucruri care ne-ar putea interesa (de ex. newsletter lunar, newsletter saptamanal, email personal etc.).

EXCEPȚIE: Nu folosi taggingul pentru SEO! Folosește-l pentru toate celelalte campanii, și lasă „curate” link-urile pentru SEO. În felul acesta vei avea date despre fiecare campanie, inclusiv cea de SEO, fără a risca să deranjezi motoarele de căutare cu URL-uri neprietenoase sau conținut duplicat virtual.

Măsurarea campaniilor cu Google Analytics

Google Analytics are 5 variabile definite pentru a te ajuta să faci un tagging cât mai corect și apoi să vezi în rapoartele sale cât mai clar rezultatele în funcție de fiecare dintre ele:

utm_source obligatoriu Folosit pentru a identifica sursa de trafic (ex: newsletter)
utm_medium obligatoriu Folosit pt a identifica mediul (ex. blog, PPC, download)
utm_term opțional Folosit în PPC pentru identificarea cuvintelor cheie
utm_content opțional Folosit pentru a identifica reclama, unde sunt mai multe
utm_campaign recomandat Folosit pentru identificarea campaniei

Exemplu: URL-ul acestui post este https://webanalyst.ro/2010/masurarea-rezultatelor-campaniilor. Totusi, cand o sa il anunt pe Twitter as vrea să fie clar traficul venit exact din acest link dat pe Twitter (inclusiv din clienți de Twitter sau alte preluări), așa că în loc să trimit URL-ul așa cum este el, voi trimite https://webanalyst.ro/2010/masurarea-rezultatelor-campaniilor/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=masurare.campanii.

Google Analytics îmi va afișa traficul din acel link venit din mediul social (de la social media), din sursa twitter pe articolul masurare.campanii. Astfel, voi putea oricand să văd ce trafic mi-a venit în general din link-urile trimise de mine în social media într-o perioadă de timp, din fiecare din aceste site-uri și pe fiecare dintre articole. Toate astea utilizând doar 3 dintre cei 5 parametri puși la dispoziție de Google Analytics. Pentru campanii mai complexe putem să folosim și 4 sau 5 parametri.

Etichete: , ,