Campaniile interne sunt cele din propriul site. Adică după click pe reclamă, vizitatorul rămâne în același site. M-am gândit să scriu asta după ce am auzit din direcții diferite că măsurarea acestor campanii s-ar face folosind același tagging ca la orice campanie online.

Folosind tagging-ul gândit pentru campanii externe, la fiecare click pe o reclamă internă tool-urile de analytics vor vedea ca o nouă vizită dintr-o sursă externă. Astfel, parametrii vizitei vor fi împărțiți la cele două vizite (de exemplu timpul în site) și nu vei putea nici să vezi traseul în site.

Tagging pentru campanii interne

Da, putem folosi tagging și pentru campanii interne, cu condiția să fie un sistem propriu de notare. Adică, în locul parametrilor care încep cu utm în cazul Google Analytics, să folosim… orice altă notație decât cele folosite de instrumentele de analytics pe care le avem pe site.

Astfel, o campanie internă spre pagina /promotie.html ar trebui să aibă un link de genul /promotie.html?sursa=promoianuarie.

Ce face asta? În rapoartele de conținut (pagini) din analytics vom vedea ambele url-uri, astfel că vom avea informații despre succesul campaniei interne, fără să altereze alți indicatori. Sigur, succesul paginii promotie.html nu va mai fi trecut pe un singur rând, dar un filtru după acest nume va rezolva problema, însumând indicatorii de la toate aceste url-uri care sunt, în realitate, o singură pagină.

Event Tracking

O altă metodă de a măsura campaniile interne este pentru utilizatorii Google Analytics și Event Tracking-ul. Adăugarea unei mici porțiuni de cod în link-urile campaniei va face ca fiecare click să fie raportat ca un Event și să fie catalogat după câteva criterii.

Un exemplu de cod care transmite events:

onclick=”_gaq.push([‘_trackEvent’, ‘intern’, ‘top-banner’]);”

Dezavantajul este că trebuie umblat în codul sursă al site-ului, avantajul este că pe baza events putem seta și Goals (să ne amintim de Event Goals).

Etichete: , ,