Zilele acestea are loc Next ’24, conferința la care sunt anunțate noutățile anuale pentru Google Cloud.

Cele mai importante produse din Cloud, în special cele de data & analytics precum BigQuery, Vertex AI sau Looker și-au anunțat deja noutățile și le puteți citi în continuarea acestui articol. De asemenea, puteți citi și articolele mele după edițiile din 2022 și 2023.

Gemini for Google Cloud

Așa cum era de așteptat, la fel ca și anul trecut, cele mai importante noutăți au fost legate de Generative AI. Google a lansat agenți de Generative AI, care sunt entități inteligente ce preiau acțiunea și ajută utilizatorii la task-uri specifice.

S-a anunțat că Google Cloud este singurul provider de servicii cloud care oferă cele mai folosite modelări de date din first-party, third-party și open source.

Gemini 1.5 Pro, care era din decembrie în Private preview, a trecut acum în Public preview. Prin acesta, utilizatorii pot crea până la o oră de video, 11 ore de audio, 30.000 de linii de cod sau 700.000 de cuvinte într-o singură sesiune.

Acestea vor putea fi folosite și combinate inclusiv în Google Search, dar și în zona de date private pentru enteprise, cu ajutorul unui nou instrument de Promt Management, care va compara rezultatele din diverse prompts.

Cele mai importante noutăți pentru utilizatorii de Cloud sunt:

  • Gemini Code Assist, un fel de urmaș pentru Duet AI for Developers, ajută dezvoltatporii la crearea, editarea sau analiza codului și este integrat cu cele mai populare IDEs (integrated development environments)
  • Gemini Cloud Assist, ajută echipele care se ocupă de Cloud să opereze și să optimizeze procesele aplicațiilor, inclusiv erorile care apar, pentru care vine cu potențiale soluții

Tot de la Gemini au anunțat și soluții pentru securitate, baze de date, BigQuery sau Looker. Despre cele folosite în analiza datelor, voi detalia în continuare.

BigQuery – platforma unificată pentru date și AI

Google BigQuery a fost și în trecut o soluție importantă pentru stocarea datelor, precum și pentru utilizarea lor în machine learning.

De remarcat faptul că BigQuery a avut 150 de funcționalități noi în anul 2023:

BigLake, motorul de stocare unificat al BigQuery, va oferi de acum o singură interfață pentru task-urile de analytics și cele de AI.

BigQuery Studio a fost lansat anul trecut, pe 31 august. Acesta ajută utilizatorii să folosească SQL, Python sau Spark direct în BigQuery, fiind mai ușor e pregătit datele pentru AI. Google a spus că acest produs deja are sute de mii de utilizatori, așa că acum aest produs devine public.

BigQuery Omni își extinde zona de cross-cloud. Inițial, acesta putea lucra cu datele din Amazon S3 sau Azure Blob Storage. De acum, va putea lucra și cu datele din Salesforce Data Cloud.

Formatele suportate sunt extinse. Pe lângă cel naiv, BigQuery va lucra și cu formatele deschise Iceberg, Hudi și Delta.

Și Dataplex, un produs de tip data fabric lansat în 2022, se extinde. Acesta îți permite să administrezi și monitorizezi datele din diverse data lakes, data warehouses și baze de date. Guvernarea datelor din Dataplex, folosind un catalog metadata unificat, va putea fi folosită și din BigQuery.

Un alt lucru de menționat ar fi BigQuery continuous queries, un produs care va procesa continuu datele prin SQL, creând astfel real-time pipelines.

Multimodal analytics cu BigQuery și Vertex AI

BigQuery este acum integrat direct cu Vertex AI. Cea din urmă este o platformă de dezoltare AI din cadrul Google Cloud, care pune la dispoziție peste 130 de modelări de date.

Integrarea directă dintre BigQuery și Vertex AI face ca datele să poată fi folosite direct din BigQuery, fără a mai fi nevoie să fie copiate sau mutate pentru modelarea în Vertex AI. Acest lucru facilitează multi-modal analytics pe baza datelor nestructurate.

Gemini în analiza datelor

Generative AI poate fi folosit pentru întrebări generale, întrebări de programare (cum am văzut mai sus), dar poate fi utilizat și în data.

Google a anunțat zilele acestea:

  • Gemini in BigQuery, cu scopul de a crește prouctivitatea și a scădea costurile utilizatorilor cu BigQuery, ajută în toate procesele de analytics, de la ingestia datelor și până la explorare sau analiză
  • Gemini in databases, un produs AI destinat dezvoltatorilor care creează, monitorizează și migrează aplicații în baze de date. Acesta poate fi accesat din Database Stuio, Database Migration Service sau din Database Center, cel din urmă fiind un produs nou
  • Gemini in Looker, funcționează ca un chat între utilizator și Looker, iar cel din urmă va crea vizualizări pe baza cerințelor. Momentan, acest instrument este în private preview. Un exemplu poate fi văzut în imaginea de mai jos:

Next ’24 a venit și cu alte anunțuri interesante. Pe lângă partea de data & analytics, s-au anunțat lucruri foarte interesante la infrastructură (cu mai multe tipuri noi de procesoare de la Nvidia și Google), la Chrome Enterprise Premium sau Imageon 2 (generare de imagini), dar și de la Google Workspace (suita Office de la Google, care a lansat inclusiv un produs nou pentru generarea de video prin AI, numit Google Vids).

Etichete: , , , ,