Google Data Studio este unul dintre tool-urile cărora le-am dedicat cele mai multe articole. Este un instrument lansat recent de Google, din 2017 fiind disponibil în varianta beta utilizatorilor din toată lumea.

Un motiv pentru care am scris des despre GDS este viteza mare cu care erau lansate noi funcționalități pentru acest produs. Lucrurile s-au schimbat însă în ultimul an și era de așteptat. În urmă cu exact 1 an, s-a anunțat că Data Studio va face parte dintre produsele Google Cloud, alături de Looker, un sistem de business intelligence achiziționat de Google în 2019. Mai mult, în primăvara acestui an au apărut primele semne de integrare între Looker și Data Studio.

La conferința Google Cloud desfășurată săptămâna aceasta, s-a anunțat că Google Data Studio se va numi de acum Looker Studio. Detalii despre această decizie, precum și alte anunțuri făcute la conferința Google Cloud, veți găsi în continuarea acestui articol.

Instrumentul de raportare și vizualizare a datelor cunoscut până acum ca Data Studio se va numi Looker Studio. Așadar, va face parte din familia de produse Looker, împreună cu celelalte instrumente de business intelligence și embedded anlytics care erau oferite și până acum sub brandul Looker.

Modelarea datelor în Looker

Looker devine un furnizor puternic în zona de business intelligence, oferind soluții pentru diverse tipuri de utilizatori. „Noul” Looker Studio are un catalog de peste 600 de conectori de date, pe care îi poți folosi în rapoarte fără a avea nevoie de colegii de la departamentul tehnic.

Trecerea Data Studio către Looker Studio înseamnă și alte avantaje. Utilizatorii vor putea folosi modelarea datelor din Looker și în Looker Studio. În Looker există un layer pentru modelarea datelor, iar datele „oficiale” dintr-o companie vor putea fi folosite în același mod și în Looker Studio.

Looker Studio Pro

În zona de analytics, produsele de la Google au o versiune premium, numită 360. Acest produs a trecut de la Analytics la Cloud, dar va avea și el un produs pentru care se va plăti.

Deocamdată, ni s-a spus că această versiune va conține mai multe funcționalități administrative, un content management la nivel de echipă și suport.

Google Cloud Next 2022

Așa cum scriam la începutul articolului, săptămâna aceasta a avut loc Next 2022, conferința la care sunt anunțate noutățile despre Google Cloud.

Iată cele mai importante actualizări în zona de date (Open Data Cloud):

  • Suport pentru date nestructurate în BigQuery, folosind interfața BigQuery SQL
  • Integrarea BigQuery cu Apache Spark – vor putea fi create proceduri pentru procesarea unor mari cantități de date, între cele două produse
  • Translation Hub – un agent AI care va putea traduce într-o manieră business-user-flriendly conținutul în 135 de limbi
  • Suport pentru noi formate de date – motorul de memorare al Google, numit Big Lake, va oferi suport pentru Apache Iceberg, Delta Lake și Apache Hudi
  • Datastream în BigQuery – datele vor putea fi replicate în timp real, între surse putând fi AlloyDB, PostgreSQL, MySQL sau Oracle
  • Actualizări la integrarea BigQuery cu Microsoft Power BI și cu Tableauam scris despre integrarea aceasta și în urmă cu un an, iar acum este extinsă, în special în zona de Power BI, unde utilizatorii se vor putea conecta la datele „oficiale” din Looker
  • S-au extins colaborările și cu alte platforme enterprise de date, precum Collibra, Elastic, MongoDB, Palantir Foundry sau ServiceNow
  • Actualizări la Dataplex – organizațiile pot acum automatiza crearea anumitor procese asociate cu calitatea datelor
  • Vertex AI Vision – este un nou produs care vrea să facă recunoașterea imaginilor prin AI mai accesibilă, reducând timpul creării acestor aplicații

Desigur, la actualizările Open Data de la Google Cloud anunțate la Next 2022 se adaugă și Looker Studio, despre care am scris mai sus.

Etichete: , , ,