Înaintea Sărbătorilor Pascale, într-o perioadă în care utilizatorii erau mai puțin atenți la știri, Google a anunțat că va oferi mai puține informații prin atribuirea coversiilor în Google Analytics 4.

Cum era o perioadă în care oamenii erau mai puțin interesați de noutăți din analytics, am preferat să scriu știri despre Google Cloud, Pandas, R, Looker Studio, BigQuery și chiar despre rapoarte noi în GA4.

Weekendul acesta, mi-am actulizat prezentările pentru trainingul de Google Analytics, așa că am ajuns la modele de atribuire a conversiilor. Voi face un rezumat cu noutățile și în acest articol.

Inițial, Google Analytics 4 a oferit aceleași modele de atribuire a conversiilor ca și Universal Analytics, mai exact: Last Click, Time Decay, Linear, Position-Based și First Click. În urmă cu un an, au adăugat și Data-Driven, un model de atribuire care anterior era disponibil doar utilizatorilor versiunii premium (Google Analytics 360).

Surpriza a apărut luna trecută, când Google a anunțat că va păstra doar două modele de atribuire în Google Analytics 4, pe care le voi detalia mai jos.

Vor dispărea modelele First Click, Linear, Time decay și Position-based. Problema cea mai mare este la cei care foloseau unul dintre aceste modele de atribuire și în Google Ads!

Argumentul Google este că majoritatea clienților nu foloseau aceste modele, așa că le vor retrage. Totuși, Google a setat implicit modelul Data-Driven în Google Ads în septembrie 2021, deci e normal ca acesta să apară în majoritatea conturilor de advertiseri…

Schimbarea are loc la proprietățile de analytics nou create chiar de luna aceasta, iar la cele mai vechi din luna septembrie a acestui an.

Vor rămâne următoarele modele de atribuire:

  • Data-driven – modelul bazat pe date statistice, recomandat oricum de Google și care era și modelul setat implicit într-o proprietate
  • Last click – atribuie conversia către ultima sursă de trafic, dacă aceasta nu este traficu direct (caz în care va atribui la sursa anterioară)

Utilizatorii care foloseau raportul de Traffic acquisition la nivel de Session trebuie să știe că nimic nu se va schimba pentru ei. Acest raport a fost bazat întotdeauna pe atribuirea de tip Last click, indiferent de setările efectuate în cont. Știu că majoritatea utilizatorilor folosesc acest raport, pentru că este asemănător și cu rapoartele de achiziție din Universal Analytics sau din alte instrumente.

Din păcate, vom pierde comparația între modelele de atribuire din secțiunea Advertising. Nu era un raport în care să te uiți zilnic, dar era util să te uiți periodic pentru a vedea diferențe între diverse rapoarte și a înțelege mai bine proprii utilizatori.

Într-un moment în care ne pregătim pentru închiderea Universal Analytics, ne-am fi așteptat ca Google să vină cu tot mai multe argumente să folosim GA4 și chiar să ne dea motive în plus.

În schimb, cu aproximativ o lună înainte, încă există rapoarte din Universal Analytics care încă nu au apărut în Google Analytics 4 (cel puțin la rapoartele standard), există și date din UA care nu sunt în GA4, iar Google vedem că taie din informațiile pe care le aveam deja în GA4.

Poate că datele de acolo nu erau întotdeauna utile (a se vedea și comparația pentru blogul meu, în imaginea de la începutul articolului). Totuși, odată cu această știre, Google pare a fi între cei mulți care vin cu argumente împotriva trecerii la Google Analytics 4.

Etichete: , , , ,