R este unul dintre cele mai populare limbaje de programare pentru analiza și manipularea datelor, iar săptămâna aceasta a apărut versiunea 4.3.0.

Despre R nu am mai scris de acum 3 ani, când s-a lansat versiunea 4.0.0, așa că voi face un rezumat cu cele mai importante noutăți anunțate în acest interval de timp.

R 4.1.0

Această versiune începe dezvoltarea unei noi sintaxe, despre care veți citi și în următoarele versiuni, pentru că a fost lansată gradual, astfel încât și pachetele să fie pregătite pentru modificare.

În 2021 s-a lansat versiunea 4.1, care a introdus operatorul „pipă” nativ în limbajul de programare.

Operatorul |> poate înlocui operatorul %>% introdus în 2014 de către pachetul {magrittr} și folosit în prezent de multe pachete populare de R.

Trebuie menționat că operatorul |> trebuie folosit doar împreună cu funcții scrise cu paranteze după acestea (spre deosebire de %>%).

Funcțiile anonime vor putea fi și ele apelate mai ușor, inclusiv cu ajutorul operatorului de mai sus.

R 4.2.0

În primăvara lui 2022 s-a lansat versiunea 4.2 de R, care a actualizat operatorul descris mai sus cu _. Acesta din urmă poate fi folosit ca un substituent pentru argumentele funcțiilor (adică ce este înainte de |> nuva mai trebui scris iar, ci doar înlocuit cu _).

În aceeași versiune a fost optimizată comanda pentru if() și pentru while(). Atunci când este o eroare, vom vedea mesajul de eroare și nu un mesaj de atenționare, ca în versiunile anterioare.

Asemănător cu funcțiile de mai sus, au fost actualizate și funcțiile logice && și || sa transmită o atenționare, care în versiunile viitoare va fi transformată în eroare.

Tot din versiunea 4.2, funcția as.vector() va fi de nivelul S3, așa cum sunt numite funcțiile de programare orientată spre obiect (denumirea vine de la a 3aa versiune de S, limbajul pe baza căruia a fost clădit R). Aceasta va returna o simplă listă și nu un data frame, ca în trecut.

R 4.3.0

Ajungem la versiunea lansată weekend-ul acesta. R 4.3 va face diferența între vectori și scale. Anterior, majoritatea operațiilor în R erau considerate vectoriale, chiar dacă acești „vectori” conțineau o singură valoare. Astfel, vom folosi:

  • && și || pentru scale (în engleză, scalars)
  • & și | pentru vectori

Dacă în versiunea 4.2 primeam o atenționare, de la R 4.3 vom primi o eroare. Este o versiune mai strictă din acest punct de vedere, dar eventualele erori vor fi mai ușor de găsit.

O altă actualizare importantă se referă la operatorul „pipă” de care am scris în versiunile anterioare () și la argumentul _. Din versiunea 4.3, vom putea extrage ușor datele finale dintr-o „pipă”.

R 4.3.0 a fost lansat vineri, motiv pentru care încă nu au apărut știri despre acesta pe pagina oficială, însă poate fi descărcat și instalat.

Etichete: