Este un lucru greu de crezut, dar două dintre software-urile de Business Intelligence au anunțat că vor colabora.

În 2019, Looker a fost cumpărat de Google pentru 2,6 miliarde $, în timp ce Tableau a fost cumpărat de Salesforce pentru 15,7 miliarde $.

La conferința Google Cloud, din această lună, au fost anunțate mai multe parteneriate între aceștia și alte tool-uri de analytics sau data management, dar cel cu Tableau pare cel mai interesant pentru noi.

Concret, utilizatorii Tableau vor putea accesa de acum layer-ul de date din Looker, în timp ce utilizatorii Looker vor putea accesa vizualizările de date din Tableau, chiar din Looker.

Parteneriatul confirmă avantajele celor două platforme software. Despre Tableau am scris întotdeauna că partea vizuală este punctul său forte. Pe de altă parte, este un instrument care s-a născut pe desktop, ceea ce îi oferă avantaje și dezavantaje. Unul dintre dezavantaje este că, în ciuda eforturilor echipei de acolo, conectivitatea cu bazele de date în cloud rămâne o problemă. Conectarea cu Loooker, înseamnă, în primul rând, o conectare superioară cu Google BigQuery.

De cealaltă parte, Looker s-a născut în cloud, însă este un produs pentru utilizatorii mai tehnici, care știu să scrie cel puțin SQL. Spre comparație, poți folosi și Tableau fără să scrii cod, motiv pentru care este folosit și în zona de business analytics.

Modelul semantic al Looker aduce flexibilitate, de acum și pentru clienții Tableau. LookML este un limbaj care descrie dimensiunile, agregatoarele, calculele și relațiile de date într-o bază de date SQL. În general, este un limbaj de care nu ai nevoie nici atunci când lucrezi în Looker. De acum, acest limbaj va putea fi folosit de Looker și de Tableau pentru a înțelege mai bine structurile din spatele bazelor de date.

Conectorul BigQuery pentru Tableau nu este perfect, dar se lucrează mereu la acesta. De exemplu, în Tableau 2021.2, a fost adăugat conectorul pentru timpul de date BIGNUMERIC. Tableau Prep include acum și posibilitatea de a exporta datele direct spre Google BigQuery, astfel încât datele să rămână „curățate” direct în baza de date.

Concurență și parteneriat

Parteneriatul este util pentru clienți, dar de ce ar face Google și Salesforce această colaborare? Părerea mea este că cele două au nevoie de resurse pentru a crește mai departe. Google Cloud are nevoie de parteneriate pentru a ajunge la noi clienți, iar Tableau are o problemă cu procesarea datelor din cloud, care acum s-ar putea rezolva. Vremea în care analizezi o sursă de date din calculatorul propriu a trecut.

În corporații, se poate întâlni politica de a utiliza diverse instrumente de business intelligence, în același timp. Cei de la aceste companii spun că acest lucru deja se întâmpla între clienți. Cei care folosesc Tableau și Looker vor fi, de acum, mai fericiți 🙂

Etichete: ,