Tableau produce software enterprise pentru vizualizarea și analiza datelor. Are capacitatea de a lucra cu cantități mari de date, pe care le poate prelua direct din baze de date de pe servere. Acest instrument a atras atenția celor care fac marketing online în 2013, când a venit cu conectorul care preia date din Google Analytics (în primii ani, acesta funcționa cu dificultate conectat la un cont mediu sau mare de GA). La începutul acestui an, au lansat și mult așteptatul conector pentru Google Ads.

Iată cum arată, în ultima versiune stabilă, lista conectorilor disponibili:

Cei de acolo se poziționează ca instrument de business intelligence. Aș zice că mai au de lucru pentru asta, dar sunt pe drumul cel bun. Produsul Tableau Server se apropie cel mai mult de un tool de BI, dar de notat că trebuie cumpărată licență atât pentru acesta, cât și pentru Tableau Desktop pentru a-l putea folosi. Cum scriam la început, este un instrument enterprise.

Personal, văd la Tableau câteva dintre avanajele care au făcut din produsele Google lideri de piață: interfață prietenoasă, marketing activ și actualizări dese aduse produselor. Da, scriam că mai au de lucru, dar viteza cu care lansează noi funcționalități este una care merită remarcată.

Mult timp, marketingul Tableau a promovat acest produs prin comparații cu Microsoft Excel. Unul dintre argumente era că poate lucra cu fișiere cu mult mai multe înregistrări decât editorul pentru foi de calcul. Între timp, și Excel și-a extins aceste limite. Avem și alte asemănări între cele două, de exemplu calculele în Tableau seamănă cu formulele din Excel. Mă refer la calculated fields din Tableau, pentru că există mai multe moduri de a face calcule cu datele în acest instrument. Cu ajutorul calculelor din Tableau, datele pot fi modificate fără a trebui să fie stocate într-o nouă bază de date. Un alt avantaj este că se pot adăuga câmpuri care depind de date din diverse surse.

În Tableau se pot crea și dashboard-uri interactive. Acestea sunt diferite de multe dintre dashboard-urile pe care le vedem online sau afișate pe câte un TV. Fiind interactive, aduc mai mult cu un raport, căruia îi putem schimba parametrii afișați. Nu în ultimul rând, Tableau nu permite actualizarea la mai puțin de 15 minute, deci nu ar fi potrivit acolo unde e nevoie de date live. Desigur, asta diferă de la industrie la industrie, pentru că nu pe peste tot este nevoie de actualizări în timp real.

Tableau permite și crearea unei colecții de dashboard-uri, numită Story. Aș asemui aceste Stories cu prezentări, pentru că sunt făcute să treci de la un dashboard la altul pentru a prezenta concluziile din analiza datelor (o utilizare cu totul diferită de cea a tool-urilor de dashboard-uri).

Versiuni de Tableau

În trecut, Tableau se vindea ca un software clasic, cu plata o singură dată, la care se putea adăuga o taxă anuală pentru a avea acces la versiunile noi. Acest model a fost schimbat în urmă cu un an, când s-a trecut la modelul de plată anuală pentru subscripție. A fost o mutare bună făcută de noua conducere de acolo, veniturile lor crescând mult după acest episod.

Din acel moment, s-a schimbat numerorarea versiunilor, numele începând cu anul în care a apărut și fiind urmat de numărul versiunii din acel an. Astfel, în loc de Tableau 11 am avut Tableau 2018.1 🙂 A fost o versiune care a adus funcționalități noi pentru web (la preluarea de date de pe web, precum și la publicarea web a rapoartelor). S-au adus optimizări și la modurile de vizualizare, precum noi tipuri de linii în grafice:

A urmat Tableau 2018.2, odată cu care au apărut extensiile pentru Dashboards. Prin intermediul acestora, se poate interacțona cu datele din alte aplicații. De exemplu, permite scrierea înapoi în baze de date sau integrări avansate cu aplicații terțe.

Ultima versiune majoră de anul trecut a fost Tableau 2018.3, de la care aș remarca noul mod de vizualizare a datelor, Heatmap. De notat că nu este un tip nou de grafic, ci un mod în care pot fi văzute datele din grafice existente, precum hărți sau grafice care prezintă înregistrările de datele ca puncte. În aceeași versiune au fost introduse și background-uri transparente, pentru care avem la dispoziție și filtre, evidențiatoare sau parametrii, în scopul personalizării acestora.

Tableau 2019.1

Este ultima versiune stabilă de Tableau Desktop. Să vedem cele mai importante funcționalități lansate odată cu aceasta:

  • Ask Data – un mod nou de a interacționa cu datele, pe baza natural language processing; este asemănător cu Analytics Intelligence din Google Analytics, adică adresezi o întrebare și primești răspunsul pe loc; deocamdată, este disponibil doar în limba engleză
  • Îmbunătățiri la sortare – datele de tip categoric pot fi de acum sortate mai intuitiv, chiar și atunci când sunt folosite simultan diverse surse de date
  • Conectori noi sau optimizați pentru Google Ads, Snowflake, Microsoft Azure SQL Data Warehouse
  • Export spre PowerPoint – vizualizările pot fi exportate de acum la rezoluție maximă, iar acesta va conține și un link spre fișierul Tableau
  • Numirea zonelor din dashboard – orice item dintr-un dashboard poate primi de acum un nume, astfel încât să fie mai ușor de găsit în layout tree. În plus, putem alege mult mai specific zonele din dashboard pentru link-urile pe care le adăugăm în dashboard-uri spre informații externe

Tableau Prep

Analiza, vizualizarea și comunicarea datelor sunt extrem de importante. Dar știm cu toții că până să ajungem la aceste etape, este una care ne poate lua mai mult timp decât celelalte la un loc: curățarea datelor. Tableau a avut întotdeauna o interfață pentru importul și formatarea datelor. Aceasta avea funcționalități minime, care uneori mai dădeau și greș când se combinau surse diferite. Astfel, tot în 2018 a fost lansat un produs complementar, numit Tableau Prep, care avea să umple acest gol.

Și acest produs este actualizat constant. De altfel, în 2019 a fost separat în Tableau Prep Builder, interfața din care se editează datele, și Tableau Prep Conductor, partea de server pentru salvarea flow-urilor de curățare. Primul se oferă la cumpărarea licenței de Tableau Desktop, în timp ce al doilea face parte din Tableau Data Management Add-on, care se cumpără separat și se poate cumpăra pentru minim 100 de utilizatori. Reamintesc că vorbim de produse enterprise, ca o justificare a acestor cerințe.

Cea mai importantă funcționalitate adusă în 2019 la Tableau Prep Builder se numește Smart Joins și înseamnă că produsul va detecta automat relaționările existente în baza de date folosită. O altă funcționalitate utilă adusă în ultimele este zona cu recomandări pentru curățarea datelor.

Tableau Online

Este un alt produs important oferit de această companie. La funcțiile de bază este asemănător cu Tableau Server, dar dedicat celor care nu au infrastructura necesară să își instaleze versiunea de server.

În trecut, Tableau oferea gratuit un software pentru vizualizarea fișierelor create. Una dintre schimbările din 2018 este că acesta a dispărut și a fost înlocuit de Tableau Viewer, doar că acesta costă $144 pe an pentru fiecare utilizator și se poate cumpăra pentru minim 100 de utilizatori, deci este mai greu să ai acces la el dacă nu faci parte dintr-o organizație mare, care folosește Tableau în masă.

De aceea, Tableau Online devine și mai important, fiind alternativa pentru vizualizarea rapoartelor, pentru cei care nu au Tableau Desktop instalat pe computer. Și pentru Tableau Online este nevoie de licență, dar limita minimă este de 5 licențe, nu de 100 ca la Viewer. Pe de altă parte, și prețul este de 3.5 ori mai mare, dar cel puțin este accesibil și pentru organizații cu mai puțini utilizatori de Tableau.

Tableau Mobile

Este aplicația de mobil a Tableau, disponibilă pentru Android și iOS. Practic, e un mod de a accesa rapoartele din Tableau Online de pe telefoane și tablete (este necesar un cont de Tableau Online).

Noutățile aduse de la începutul anului în Tableau Mobile App:

  • redesign complet, pentru a accesa mai rapid datele (imagini la începutul articolului)
  • previzualizări interactive, care vin cu acces offline la cele mai importante rapoarte
  • generarea automată a unor dashboard-uri optimizate pentru vizualizarea pe device-uri mobile
  • funcționalități enterprise pentru accesul la date

Ce urmează în Tableau

Așa cum am văzut, Tableau lansează mereu funcționalități noi. Nu a trecut mult timp de când s-a lansat versiunea 2019.1, că deja se vorbește despre ce va fi în 2019.2 🙂

Știm deja că următoarea versiune va aduce hărți vectorizate, calcule în Ask Data, precum și posibilitatea de a crea mai multe vizualizări (deci și dashboard-uri) tot din Ask Data. Pe lângă acestea, vom avea optimizări la interfață, pentru a face și mai multe modificări direct din modul de vizualizare.

Pe termen mediu, sunt convins că vor continua cu optimizările pentru dashboard-uri pe diverse device-uri. De asemenea, cred că vor continua cu adăugarea de conectori. Cel puțin în zona care mă interesează pe mine, de marketing online, mai au de conectori de adus (pentru datele din produse de la Facebook, MailChimp, Twitter, LinkedIn, Bing, Adobe etc.).

Etichete: , , , , ,