Rapoartele din cea mai recentă versiune de Google Analytics pot fi personalizate și împărțite în colecții de rapoarte de către administratori sau editori.
Mai nou, aceste rapoarte pot fi editate astfel încât să includă și dimensiunea Transaction ID. Altfel spus, putem vedea detalii despre fiecare tranzacție chiar în rapoartele standard din GA4. Detalii despre toate acestea în continuarea articolului.
Rapoartele standard pot fi găsite sub meniul Reports din analytics. Acestea pot fi personalizate din meniul secundar, în secțiunea numită Library.
Prin accesarea butonului Create new report, putem genera un raport nou. Acesta poate fi creat plecând de la unul dintre rapoartele standard, dar poate fi și create de la zero, alegând tipul Blank.
Indiferent de modelul folosit pentru a crea un nou raport, avem ocazia să alegem pentru acesta dimensiunile și metricele pe care vrem să le vedem în tabel. Opțional, putem alege maxim două graficele care pot apărea deasupra tabelului, din câteva tipuri diferite de grafice, precum grafic liniar, grafic prin bare sau chiar grafic (diagramă) prin puncte.

Rapoartele pot fi apoi grupate în colecții, care ulterior pot fi publicate, astfel încât să fie vizibile pentru toți utilizatorii contului de analytics.
În engleză, grupurile de rapoarte se numesc Collections și au următoarele proprietăți:
- la fel ca și rapoartele editate, pot fi găsite în secțiunea Library
- pot fi create din butonul Create new collection
- asemănător cu rapoartele, și colecțiile pot fi create pe baza unui șablon, dar și de la zero (Blank)
- acestea pot avea până la 5 topics, fiecare cu propriile rapoarte adăugate
- putem să dăm colecției și un nume; la cele începute de la zero, numele inițial va fi Untitled collection și va trebui să dăm click pe acesta pentru a îl edita; celelalte șabloane vin cu propriul nume, dar și acesta poate fi editat în același mod
- când terminăm editarea unei colecții, putem să o salvăm (din butonul Save)
- pentru a apărea în meniu, nu este suficient să o salvăm; în lista Collections, vom avea toate colecțiile (create de noi, de alți utilizatori sau de Google), fiecare colecție cu câte un meniu, de unde trebuie să apăsăm butonul Publish pentru a apărea în meniul tuturor utilizatorilor
ID-ul tranzacției în rapoartele standard
În urmă cu câteva zile, Google a început să permită adăugarea ID-ului tranzacției în rapoartele standard. Desigur, pentru a avea ID-urile de tranzacție, este nevoie să aveți implementat modului eCommerce din Google Analytics.
Dacă până acum aveam rapoarte standard care ofereau detalii despre produsele cumpărate prin eCommerce, de acum pot fi create rapoarte care să detalieze fiecare tranzacție, prin Transaction ID. Excepția este raportul de tranzacții apărut vara trecută, pentru că și acolo puteam vedea anumite date despre fiecare tranzacție.

Transaction ID aceasta apare drept dimensiune în raport, iar în dreptul său putem pune diverse metrice care ne interesează. Exemplele de metrice pot fi Ecommerce purchases, Purchase revenue sau Tax amount. Desigur, acestea trebuie să funcționeze în contul respectiv (adică să îi trimitem datele din fiecare tranzacție).
Putem folosi listările după ID-ul de tranzacție și pentru a descoperi diverse bug-uri în implementare. De exemplu, daca numărul de comenzi cu o tranzacție este mai mare de unu, cel mai probabil că implementarea nu a fost făcută corect.
Dimensiunea Transaction ID poate fi afișată împreună cu câteva dimensiuni secundare. Din păcate, în acest moment nu poate fi afișat împreună cu dimensiuni secundare care țin de produsele cumpărate. Probabil au considerat că ar fi prea complicat pentru rapoartele standard sau poate că este o actualizate care urmează să vină în versiunile viitoare de Google Analytics.