Google a început să le ceară utilizatorilor de Tag Manager să folosească o nouă modalitate de trimitere a datelor către Tag Manager, numită First-Party Mode. Aceasta este diferită de trimiterea clasică a datelor între site-uri (cross-site), precum și de procesarea datelor pe server în loc de browser (server-side).
First-Party Mode a apărut în stadiu beta anul trecut și permitea implementarea unui Google Tag prin Google Tag Manager, folosind doar resursele proprii ale site-ului.
Unul dintre avantaje este că scripturile care pot trimite date către alte site-uri, inclusiv Google, pot fi blocate. Din acest motiv, datele colectate cu ajutorul acestora pot fi denaturate.
Un alt avantaj ține de blocarea IP-urilor utilizatorilor. Știm că acestea sunt considerate a fi date personale în Uniunea Europeană. Utilizatorii nu sunt obligați (deocamdată), dar prin noua configurare au posibilitatea să nu păstreze adresele IP ale vizitatorilor.
Prin First-Party Mode, datele sunt trimite către un subfolder din același site. Așadar, sunt șanse mult mai mici ca scripturile să fie blocate, adică să nu mai trimită date despre utilizatori.
First-Party Mode nu trebuie confundat cu Google Tag Manager Server-Side. De altfel, cele două pot fi folosite împreună. De notat că ambele au costuri datorate serviciilor externe pe care le folosesc (server-side are costuri mai mari), iar o parte dintre beneficii sunt comune.
Implementarea First-Party Mode
Scriam mai sus că există costuri pentru folosirea modului de first-party. Site-ul trebuie să folosească un CDN (Content Delivery Network). De notat că domeniul site-ului trebuie setat să treacă tot traficul prin CDN, lucru care se va reflecta și în costul acestuia.
Documentația Google oferă informații detaliate despre implementare. Cei mai importanți pași sunt:
- Alegi un subfolder care va fi folosit pentru măsurare (Google vine cu exemplul
/metrics
). - Setezi un CDN pentru site (dacă nu e deja implementat) și îi dai calea pentru Google Tag. Aici se va seta un CNAME (Canonical Name), adică o întregistrare DNS care permite alias între domenii.
- Actualizezi scripturile din site.
Pentru exemplul de mai sus cu subfolder-ul /metrics, scriptul pentru Google Tag ar trebui să arate de forma:
<!-- Google tag (gtag.js) -->
<script async src="/metrics/"></script>
După implementare, tag-urile din site pot fi testate din Google Tag Manager, acolo unde se poate apăsa butonul Preview și se poate observa dacă datele sunt trecute prin subfolderul ales în pașii de mai sus.
Când trecem la First-Party Mode
Notificarea care ne sugerează să trecem la modulul first-party a apărut săptămâna aceasta în interfața Google Tag Manager.

Pe de altă parte, trebuie menționat că funcționalitatea este în stadiu beta și nu ești obligat de Google să o adopți (așa cum s-a întâmplat, în urmă cu un an, cu Consent Mode).
Ideea de a folosi un CDN este foarte bună. Dacă există probleme cu datele colectate prin Google Tag, se poate lua în considerare trecerea la modulul 1st party. Totuși, nu trebuie înțeles că prin acest modul datele vor fi 100% corecte. Browser-ele web și extensiile pentru acestea lucrează mereu pentru a opri trimiterea traficului către alte companii, precum Google sau Meta.
Observăm că Google vrea să vină cu o soluție mai ieftină pentru 1st party data, având în vedere că avem și GTM Server-Side, dar cu costuri mai mari la serviciile de cloud. Este un subiect care merită urmărit pentru a vedea care vor fi următorii pași făcuți de Google, dar și de către ceilalți furnizori.