Google Looker Studio, fostul Data Studio, a introdus recent fișierele Microsoft Excel între sursele de date. Așa cum știm cu toții, fișierele Excel sunt în continuare foarte populare în organizații.
Funționalitatea de a prelua date din Excel este la început, motiv pentru care observăm în poză că lângă acest conector este scris Preview. Totuși, aceasta poate fi folosită chiar acum în rapoartele din Looker Studio.
În continuarea articolului, voi trece prin beneficiile, dar și limitările pe care le avem atunci când conectăm un fișier Looker Studio la unul sau mai multe fișiere Excel.
În Looker Studio am avut întotdeauna posibilitatea de a încărca date locale, prin fișiere .csv. De asemenea, am avut și posibilitatea de a încărca fișiere de calcul tabelar, mai exact pe cele la care avem acces în Google Sheets. Chiar și în acest caz, sunt convins că cei de la Google au primit mereu feedback de la utilizatori că este nevoie de conectarea la fișiere Excel.
Am observat în diverse companii că multe dintre dashboard-urile create avea „în spate” fișiere Excel, cel puțin pentru o parte din date. Nu este ideal, însă practic observăm că nu toate datele pot fi preluate automat, motiv pentru care sunt create aceste fișiere Excel, care la rândul lor trimit date spre alte raportări sau sisteme de dashboarding.
Conectarea la Excel
În Looker Studio, atunci când selectăm conectorul de Excel, avem posibilitatea de a încărca un fișier de tipul .xlsx sau mai vechiul .xls.
Următorul pas este asemănător cu conectarea la Google Sheets. Avem de ales sheet-ul care ne interesează pentru date.
Tot acolo avem și opțiuni pentru selectarea datelor care ne interesează. Dacă nu vrem toate datele din respectiva foaie de calcul, putem să îi menționăm celulele din care să ia date.
De asemenea, putem să filtrăm după rânduri și coloane, menționându-le pe cele de care nu suntem interesați. Avem și posibilitatea de a decide dacă vrem să includă celulele ascunde sau filtrate deja în Excel, dar și dacă vrem să ia primul rând ca header pentru celelalte date.
Lucrând cu câteva fișiere Excel diferite, pot spune că Looker Studio se mișcă bine cu acestea. Chiar și când fișierele au fost mai mari (zeci de MB), datele au fost încărcate rapid. la fel s-a întâmplat și atunci când datele au fost modificate și a fost nevoie să cer Refresh data în Looker Studio!
Limitările fișierelor Excel
Așa cum scriam la începutul articolului, datele din Excel sunt la început în Looker Studio și există limitări. Sunt convins că unele dintre aceste limitări vor rămâne și în viitor, în timp ce altele sper că vor dispărea.
În primul rând, fișierele Excel trebuie să aibă o dimensiune de maxim 100 MB. Cred că este o limită generoasă și nu cred că acest lucru se va schimba prea curând. În fond, cine are nevoie de mai multe date, poate crea și conecta mai multe fișiere Excel.
Interesant este că s-au gândit la o milită și pentru numărul de coloane din Excel. Aceasta este de 10.000. Din nou, cred că este mai mult decât suficient și cred că această limită va rămâne neschimbată.
Utilizatorii de Excel trebuie să știe că tabelele pivot, precum și macros, nu sunt suportate în Looker Studio. Aș spune că este un lucru normal, pentru că prelucrări pot fi făcute direct în Looker Studio. Excel este, până la urmă, o sursă de date în acest caz.
Ultima limitare este și una care sper că va dispărea în timp. În acest moment, putem încărca doar fișiere locale de Microsoft Excel. Mi-ar plăcea ca în viitor să avem posibilitatea de a încărca și fișiere din Office 365. Sunt sigur că acest lucru nu se va întâmpla anul acesta, dar ar fi ideal dacă, la un moment dat vom avea și această opțiune.