Looker Studio, fostul Data Studio de la Google, vine cu niște funcționalități care pot face rapoartele de aici mult mai puternice.

În urmă cu două săptămâni am scris despre alegerea dimensiunilor, iar astăzi mă voi ocupa de o altă funcționalitate nouă: Drill Action.

Cele două funcționalități pot fi aplicate în rapoarte, astfel încât același raport să poată fi utilizat pentru a obține mai multe date diferite, și asta fără să facem un raport pe multe pagini. Detalii în continuarea articolului.

Drill up & Drill down

Graficele și tabelele adăugate în rapoartele din Looker Studio au în meniu o nouă opțiune: Drill down.

Activând această opțiune, vom avea posibilitatea de a trece ușor graficul de la o dimensiune la alta, cu ajutorul săgeților în sus sau în jos care apar deasupra respectivului grafic, dar și din opțiunea More.

O să dau același exemplu simplu ca și în cazul trecut, cu Dimension control, și anume trecerea ușoară de la dimensiunea de Continent, la cea de Țară, Județ sau Oraș.

Însă dimensiunile nu trebuie să fie din aceeași categorie! Putem să alegem surse de trafic, după care să folosim același grafic pentru a trece la alte dimensiuni, precum Device sau orice ne mai interesează. Un exemplu de setări privind astfel de dimensiuni și care funcționează poate fi văzut mai jos:

Drill Through

Opțiunile despre care am scris mai sus le regăseam, într-o formă ușor diferită, și la alegerea dimensiunilor (prin funcționalitatea Dimension control).

Însă setarea de Drill Action vine cu ceva în plus, și anume opțiunea de Drill Through.

Această opțiune este disponibilă numai pentru tabele! Așadar, pentru alte tipuri de grafice, aceasta nu se poate aplica.

Dar cu ce ne ajută? Concret, prin Drill Through putem pune un link extern, prin care putem trimite utilizatorii la conținut relevant pentru acel rezultat.

Noile setări din Drill Action ne dau și posibilitatea de a filtra rezultatele, după o anumită valoare. Pentru acest lucru, există opțiunea Filter on.

Control dimension vs. Drill action

Observăm că Looker Studio a introdus, aproape concomintent, două funționalități care, în esență, fac cam același lucru, și anume alegerea dimensiunilor din grafice.

Personal, cred că alegerea dimensiunilor din Dimension control este opțiunea cea mai simplă de înțeles de către toți utilizatorii. Degeaba există opțiuni avansate, dacă cei care se uită la rapoarte nu le înțeleg sau pur și simplu nu le folosesc din diverse motive. În același timp, utilizatorii cu ceva experiență se pot bucura și de dimensiuni diferite de la grafic la grafic, prin Drill Actions.

În final, este bine că avem aceste opțiuni în Looker Studio și le putem folosi dacă avem nevoie de ele. Voi reveni în viitorul apropiat și cu alte articole despre funcționalități noi, care fac Google Looker Studio pretabil pentru rapoarte mai detaliate decât eram obișnuiți până acum.

Etichete: