Google Looker Studio, fostul Data Studio, a anunțat luna aceasta posibilitatea de a alege dimensiunea rapoartelor din interfață. Astfel, același raport poate fi util în situații diferite sau pentru utilizatori diferiți.

Dimension control se numește funcționalitatea care poate fi introdusă din meniu și din care, fiecare utilizator al raportului, își poate alege dimensiunea pentru care să vadă datele.

Noul tip de control al datelor, despre care scriam că se numește Dimension control, poate fi introdus în rapoarte din meniul vizual de deasupra rapoartelor. La un click pe Add a control, vom vedea toate tipurile de filtrare și control disponibile.

Urmează să alegem locul în care să punem widget-ul în raport, dar și să alegem din meniul de proprietăți din dreapta dimensiunile care vor apărea în acest selector.

Așa cum se poate vedea în imaginea de deasupra articolului, controlul dimensiunilor poate modifica datele în mai multe grafice și tabele din raport.

Și ce este nou!?

Utilizatorii mai avansațiu știu că dimensiunile puteau fi schimbate și în trecut. Nu exista controlul dimensiunilor, dar se putea crea o dimensiune, care la rândul său se putea face dinamică.

Da, era nevoie de puțină programare, pentru că legătura dintre dinemsniunea dinamică și celelalte tabele sau grafice se făcea printr-o dimensiune nouă pusă în cele din urmă. Aceasta se putea crea prin funcția CASE din Looker Studio, cu funcția WHEN.

Desigur, varianta aceasta nu era la îndemâna oricui, așa că introducerea in interfață a unui Dimension control este ideală pentru toți utilizatorii. Și utilizatorii care scriu funcții pot răsufla ușurați, pentru că acolo pot apărea și bug-uri.

Unde folosim Dimension control

Controlul dimensiunilor este ideal în graficele și tabelele care au aceleași metrice pentru dimensiuni diferite.

Pentru început, se poate porni chiar cu rapoartele din Google Analytics care acum pot fi făcute și în Looker Studio. Câteva exemple:

  • raport geografic, care poate trece ușor între dimensiuni precum Continent, Țară, Județ, Oraș etc.
  • raport de produse, care poate afișa, pe rând, Nume produs, Tip produs, Categorie produs, Brand produs etc.
  • raport surse de trafic, care poate afișa Canalu, Sursa, Mediul, Campania, Sursa și mediul etc.
  • raport privind tehnologiile utilizate, care poate afișa Platforma, Sistemul de operare, Browser-ul etc.

Desigur, cele de sus pot fi și combinate, dacă știm sigur că ne vom uita întotdeauna la aceleași dimensiuni.

Limitele dimensiunilor din control

Am observat că, în acest moment, alegerea Dimension control funcționează cu majoritatea setărilor anterioare din Looker Studio, dar nu cu toate.

Primul lucru care mi-a atras atenția este că nu putem personaliza textele care apar pentru aceste dimensiuni. Știu că sunt situații în care facem rapoarte pentru alți utilizatori și aceștia cer niște etichete pe care să le înteleagă mai ușor decât pe cele din sursa de date.

O altă problemă importantă este că Dimension control nu funcționează cu graficele care afișează datele în timp. În primul rând, avem graficele din Time series pe care nu le putem folosi, însă tot aici se încadrează și alte grafice care au dimensiunea de dată adăugată (de exemplu, Day sau Date).

Mi-ar plăcea să văd că aceste probleme vor fi rezolvate în următoarele actualizări, pentru că funcția de Dimension control este una bine-venită și poate fi folosită în diverse rapoarte.

Etichete: ,