La sfârșitul anului 2022, Google a anunțat noi limite pentru datele trimise prin Google Analytics Data API. Primii care au avut probleme sunt cei care preiau datele din Google Analytics 4, în special pentru diverse dashboard-uri. Sunt incluși aici și utilizatorii de Google Data Studio / Looker Studio.

Multe rapoarte făcute în Looker Studio nu mai funcționează. În continuare, voi detalia motivele, dar și posibile soluții pentru a vedea datele în Google Analytics în Looker Studio (Data Studio) sau în alte instrumente de dashboarding.

Google Analytics Data API

Acest API ne oferă acces programatic la datele din Google Analytics 4. Cei care au rapoarte care folosesc aceste date în afara interfeței de Google Analytics, probabil îl folosesc deja.

Pe 10 noiembrie 2022, Google a anunțat limite la datele care se pot prelua din Google Analytics. După atingerea acestor limite, datele nu mai pot fi preluate, iar dashboard-ul nu va mai funcționa. În cazul Google Data Studio / Looker Studio, vom primi o eroare atunci când încercăm să accesăm raportul:

Printre cele mai importante limitări se află cele 25.000 de tokens sau pachete de date pe care le putem folosi într-o zi dintr-o proprietate de Google Analytics 4. Atenție, există și o limită de 1.250 de tokens pe care le putem folosi într-o oră! Am încercat un raport propriu pentru acest site și am observat că putem atinge ușor cifra de 1.000 de tokens într-un raport, iar asta a fost la un site cu puține date!

UPDATE: Google a realizat că numărul de tokens este mult prea mic și a ridicat limitele. Celelalte probleme rămân însă valabile pentru cei care au nevoie de mai multe date din Google Analytics!

Alte limite se referă la numărul apelărilor de API și sunt limitate la 10. Asta înseamnă că dacă încărcăm un dashboard cu 10 grafice bazate pe date din Google Analytics, am atins limita. Mai mult, dacă un grafic are și legendă, e posibil să folosească două apelări, deci și aceasta este o limită ușor de atins. Mai mulți utilizatori care încarcă un raport în același timp sunt contorizați și ei cu apelări separate.

Vizualizarea limitelor în Data Studio / Looker Studio

Rapoartele create în Looker Studio pot fi monitorizate pentru a vedea câte pachete de date de la Google Analytics au utilizat.

Rapoartele care sunt legate la o sursă de date din Google Analytics vor avea opțiunea numită Google Analytics Tokens Usage, pe care o vedeți cu un click dreapta pe raport, atunci când sunteți în modul Edit.

Puteți vedea monitorizarea pentru un raport de-al meu. Raportul nu este creat acum, însă prima dată când l-am încărcat a depășit 1.000 de tokens.

În acest caz, nu este o problemă la nivel de raport, dar este la unele dintre graficele mele, care nu mai apar pentru că am accesat datele de prea multe ori în ultima oră. Eroarea poate fi văzută în imaginea de la începutul articolului. Partea bună este că această eroare a trecut la finalul respectivei ore, dar nu tot timpul suntem la fel de norocoși.

Looker Studio ne oferă posibilitatea de a vedea datele și la nivelul fiecărui grafic sau tabel din raport. Dacă vrem să vedem pentru unul singur, putem merge pe acesta. Având graficul selectat, vom da click dreapta și vom alege și aici Google Analytics Tokens Usage. Monitorizarea unui singur grafic sau tabel arată ca în imaginea următoare:

Soluții pentru a vizualiza dashboard-uri

Datele care ne sunt oferite de Looker Studio ne ajută să identificăm problema. Putem vedea dacă este o problemă cu toate rapoartele conectate sau este doar cu un raport. La nivel de raport, putem vedea dacă tot raportul are o problemă sau numai anumite grafice din acesta.

Iată câteva potențiale soluții care pot fi încercate atunci când sunt probleme cu un raport:

  • Limitarea persoanelor care au acces la raport – scriam mai sus că fiecare utilizator ar putea cere noi pachete de date
  • Acces redus la date – utilizatorii pot avea acces la date, dar pot avea acces la aceleași date, adică li se poate reduce dreptul la filtre sau la schimabrea datelor calendaristice
  • O grijă sporită ar trebui să avem utilizarea de blended data; graficele și tabelele care folosesc două sau mai multe surse de date afectează atât viteza raportului, cât și consumul de date
  • Manipularea datelor ar trebui realizată în alte platforme, chiar dacă Looker Studio și celelalte instrumente de dashboarding au propriile filtre; un raport va dura mai mult, dar va funcționa; sunt cazuri în care, pe lângă Google Analytics și Looker Studio, va fi nevoie să apelăm și la foi tabelare, data wharehouses și / sau baze de date precum BigQuery; desigur, aceste noi instrumente au costurile lor, dar trebuie să ne obișnuim cu asta

PS: De la Data Studio la Looker Studio

Așa cum scriam în octombrie 2022, Data Studio se numește acum Looker Studio. Știu că majoritatea utilizatorilor încă nu s-au obișnuit cu schimbarea, așa că am folosit ambele nume în articol.

În sensul schimbării, am observat că și URL-ul s-a schimbat de săptămâna aceasta din datastudio.google.com în lookerstudio.google.com.

Etichete: , ,