Google a lansat un add-on pentru Google Spreadsheets care încarcă datele din cea mai recentă versiune de Google Analytics în foile de calcul.

GA4 Reports Builder for Google Analytics™ este numele add-on-ului de Google Sheets. Odată instalat, îl vom vedea în meniul Extensions, de unde îl putem activa.

Voi scrie avantajele și dezavantajele folosirii acestui mod de raportare în continuarea articolului.

Create new report este opțiunea care va deschide fereastra din care putem seta ce raporte vrem să preia din GA4. Între opțiuni, avem contul de Google Analytics, proprietatea de GA4, intervalul de timp pentru raport (putem alege un număr specific de zile din urmă sau data exactă), dimensiunile și metricele pe care le vrem în raport.

Interfața este simplă, însă nu tocmai prietenoasă. Pentru dimensiuni și metrice, vom avea de ales dintr-o listă verticală lungă, unde trebuie să știm denumirea API pentru respectivul indicator. De exemplu, pentru Session Source va trebui să alegem `sessionSource` (dacă scriem cu spațiu, nu va apărea nicio sugestie).

Un alt lucru puțin ciudat este că după alegerea datelor pentru raport, se apasă butonul Create raport, însă nu se întâmplă mai nimic. Mai exact, datele sunt puse în sheet-ul numit Report Configuration, dar nu sunt preluate din analytics.

În meniul de sus (care poate fi văzut în poză), trebuie să alegem Run reports și atunci rapoartele decise de noi se vor popula cu date. Ideea este bună atunci când ai de creat mai multe rapoarte. Setezi ce vrei în fiecare dintre acestea, după care selectezi rularea rapoartelor și ai datele.

În fiecare raport poate fi setată câte o prorpietate de analytics din care să preia date, însă pot fi create în paralel rapoarte din diverse proprietăți, după care datele pot fi folosite împreună în Sheets.

Un alt lucru util este că putem crea rapoarte diferite, cu aceleași date. De exemplu, am vrut sa compar 2 perioade diferite. Așadar, intervalul de timp a fost singurul lucru pe care l-am schimbat între cele 2 rapoarte.

Imaginea de deasupra articolului este cu un raport creat automat în Google Sheets cu acest add-on. Desigur, ratele pot fi exprimate ușor în procente în foile de calcul, dar am vrut să arăt rezultatele inițiale.

Vom face rapoartele în Google Sheets?

Mai sus am prezentat avantajele acestui tip de raportare. Este simplu sa ai datele din analytics direct în Sheets sau în Excel, atunci când știi exact ce vrei și nu este foarte complicat.

Pentru toate celelalte lucruri, rămân metodele clasice de până acum. În Google Sheets nu avem filtre. De exemplu, daca vrem date despre un eveniment care nu are o metrică sau o dimensiune definită, va trebui să cerem date despre toate evenimentele din Google Analytics. Eventual, după aceea le putem edita în Excel, dar nu mi se pare un mod optim de lucru.

Așa cum se poate vedea în raportul generat de mine, și această metodă de a prelua datele din Google Analytics consumă tokens din GA. Altfel spus, dacă o vom folosi de multe ori într-o zi, ne poate bloca accesul la datele din prorpietatea de analytics. Odată blocate, niciun instrument nu va mai avea acces la acestea până când trece perioada de interdicție.

Personal, voi folosi tot rapoartele create în Google Analytics (Explorations), BigQuery sau Data Studio / Looker Studio. Îi înțeleg și pe cei care vor trece la rapoarte completate rapid în Google Sheets prin GA4 Reports Builder, cea din urmă fiind o soluție suficient de bună în anumite situații.

Etichete: , ,