În urmă cu exact o săptămână, Mozilla a anunțat versiunea 120 din Firefox, care vine cu mai multe protecții la urmărirea utilizatorilor de către aplicații sau site-uri.

Am început anul scriind despre confidențialitatea utilizatorilor în Chrome. Recent, am scris și despre Android (Google Play vs. Huawei AppGallery), precum și despre limitarea măsurării campaniilor în Safari și iOS 17.

Astăzi voi detalia despre intensificarea măsurilor anti-tracking din Firefox 120.0, adică versiunea curentă din Firefox (actualizată automat și pentru utilizatorii mai vechi).

O primă funcționalitate o vedem în fereastra de deasupra articolului. Prin opțiunea „Copy Link Without Site Tracking”, fiecare link deschis de acum înainte în Firefox va avea posibilitatea să fie copiat și deschis fără parametrii de tracking, deci fără informațiile despre campanie.

Deși opțiunea le apare tuturor utilizatorilor de Firefox, blocarea parametrilor se pare că este mai greu de făcut în realitate. Personal, am observat că nu funcționează cu principalele rețele de publicitate online.

Global Privacy Control

Global Privacy Control (GCP) a fost introdus la evenimentul World Wide Web Consortium din aprilie 2020.

Deși Mozilla este membru fondator al GCP, versiunea 120 din Firefox este prima care introduce acest lucru în setări. Astfel, în secțiunea Privacy & Security din Firefox, utilizatorii au două opțiuni noi:

  • Tell websites not to sell or share my data
  • Send websites a „Do Not Track” request

De notat că aceste opțiuni nu sunt bifate, deci fiecare utilizator ar trebui să cunoască aceste lucruri și să decidă dacă vrea să trimită aceste semnale spre site-urile vizitate.

Am scris semnale pentru că asta sunt! Firefox va atenționa site-urile despre dorința utilizatorului, însă depinde de persoanele din spatele fiecărui website dacă va respecta sau nu aceste lucruri!

Există câteva state în care acest lucru este obligatoriu, precum California și altele în care acest lucru se dezbate. În ultima fază se află și Uniunea Europeană.

Este important de știut că tracking-ul nu este oprit direct din Firefox, ci site-ul va fi anunțat despre acest lucru și va decide singur. Așadar, mare atenție pe ce site-uri intrați. În continuare, utilizatorul trebuie să fie foarte atent, deci lucrurile nu prea se schimbă la acest capitol.

Anti-Fingerprinting

După ce browserele au limitat informațiile pe care le oferă despre utilizatori, site-urile și aplicațiile au început să folosească tehnica numită fingerprinting, prin care încearcă să stabilească faptul că un utilizator este unic în funcție de mai multe setări personale din device, precum plugin-uri instalate, font-uri instalate etc.

Acest lucru este folosit inclusiv de către furnizorii de publicitate online, pentru a identifica utilizatorii între diferite site-uri.

Răspunsul Firefox este o altă tehnologie, dar pentru anti-fingerprinting. Concret, este vorba despre a transmite informații distorsionate (noise), pentru ca tehnologiile de fingerprinting să nu mai poată funcționa.

În ultima versiune de Firefox, precum și în versiunile care vor urma, tehnologia anti-fingerprinting este activă în cazul ferestrelor private, dar și în cazul în care utilizatorul și-a setat Enhanced Tracking Protection pe modul strict!

Teste de confidențialitate în Germania

Pe lângă funcționalitățile prezentate mai sus, Firefox 120 va testa pe utilizatorii din Germania și alte două opțiuni:

  • Cookie Banner Blocking – blocarea bannerelor care setează un cookie
  • URL Query Parameter Stripping – va șterge parametrii de tracking din link-uri

Și aceste lucruri funcționează atunci când utilizatorul folosește o fereastră privată de browsing.

Ne afectează datele din Analytics?!

Aceasta este întrebarea pe care trebuie să și-o pună cei care lucrează cu datele din aplicații sau website-uri.

În acest moment, majoritatea funcționalităților de mai sus se aplică doar atunci când utilizatorul decide să navigheze pe internet prin ferestre private. Cu alte cuvinte, Firefox vine cu prevenții la tracking asemănătoare cu cele din Safari sau Chrome, în sensul că apar doar la private browsing mode.

Este important de știut că majoritatea utilizatorilor nu vor fi afectați de noile funcționalități aduse de aceste browsere. Pe de altă parte, este un subiect de urmărit. În funcție de feedback-ul primit, aceste protecții ar putea fi extinse către toți utilizatorii în următorii ani.

Etichete: ,