Acesta nu este un alt articol despre criză epidemiologică în care ne aflăm, subiect despre care este bine să ne informăm doar din surse autorizate, locale și globale, precum și din instituții mass media prestigioase. Așadar, eu nu voi informa, nu voi da sfaturi și nici nu voi modela datele existente, toate aceste lucruri trebuind a fi făcute doar de persoane cu expertiză în domeniu.

Chiar dacă ne luăm informațiile din surse credibile nu suntem feriți de dezinformare, involuntară, sunt sigur, pentru că nu înseamnă că acestea, informațiile, au fost interpretate corect.

Numerele ne dau impresia că știm exact situația. Numai că, în cele mai multe cazuri, analiza datelor este cea care lasă de dorit. În continuare, voi trece prin niște exemple inspirate de situația actuală.

Rata fatalității

Teoretic, este un indicator simplu de aflat. Instituțiile de stat anunță frecvent numărul deceselor, numărul persoanelor contaminate și facem raportul dintre acestea.

În realitate, situația este mai complicată de atât. Să luam numărul deceselor, care într-o criză este greu de stabilit cu exactitate (în regiunile cele mai afectate, pot fi situații în care actele se fac cu întârziere). Ca să nu mai vorbim de cauzele deceselor, dificil de stabilit la persoane care suferă de diverse afecțiuni și au o vârstă înaintată.

Numărul persoanelor contaminate este și mai înșelător. De regulă, cunoaștem doar numărul celor care au ajuns la un medic de specialitate. Un alt caz poate fi cel întâlnit în urmă cu o lună în regiunea Hubei din China, când cei de acolo au schimbat metodologia după care consideră că o persoană este infectată, iar presa internațională s-a umplut cu titluri alarmiste despre numărul mare de cazuri noi, deși nu era cazul.

De câte ori analizăm KPI procentuali, sau rate, este bine să avem în vedere și indicatorii care au stat la baza acestora.

Statistica și probabilitatea

Dar să presupunem că trecem peste toate aceste probleme și avem valorile exacte pentru indicatorii de mai sus. Este corect să spunem că aceasta este rata fatalității cauzată de un virus? Nu tocmai…

Rata prezentată în mass media se referă la cazurile trecute, deci ar fi corect să fie prezentată la modul trecut. Ce fac ei se numește probabilitate necondițională.

Pentru a calcula probabilitățile condiționale (de exemplu, probabilitatea ca o persoanlă de peste 60 de ani să nu supraviețuiască), se poate folosi statistica bayesină (despre care am mai scris de câteva ori legat de subiectul testării în marketing online, de exemplu în articolul Statistica A/B Testelor).

Aceasta este teoria lui Bayes, care calculează probabilitatea ca evenimentul A să se întâmple, în condiția B:

Nu o să intru și mai mult în detalii statistice. Ideea e că putem calcula nu doar o rată generală, dar și o rată în anumite condiții. Aceasta este o rată ceva mai corectă decât cea prezentată de mass media, dar la rândul său are o marjă de eroare.

În general, cifrele statistice ar trebui prezentate lăsând de înțeles că există loc de eroare, de exemplu în exprimări precum „mai puțin de 5% dintre cazuri au dus la decese”.

De câte ori vedem cifre prezentate în presă, precum rata șomajului, sondaje de opinie, volatilitatea cursului valutar sau a piețelor financiare, este bine să ne punem mai multe întrebări.

Vizualizarea datelor

Acesta este un grafic pe care l-am văzut cu toții în ultimele zile, fiind preluat cam pe peste tot. Este bun pentru că transmite o idee pe înțelesul unui număr mare de oameni.

Se numește „Aplatizarea curbei”, un nume care ajută la transmiterea ideii. Este foarte sugestiv chiar și fără cifre, este ușor de vizualizat și static (așa cum poate fi văzut deasupra articolului), și animat, ba chiar dă bine pe orice dispozitiv. Ce să mai, este o lecție de data visualization.

Dar și aici există controverse. Făcând calculele, se spune că sistemul ar fi depășit chiar și în situația prezentată drept pozitivă în grafic, asta dacă nu lungim graficul în dreapta pe durata câtorva ani buni, singura soluție fiind oprirea rapidă a epidemiei și nu amânarea.

În final, să ne amintim că statisticile reprezintă oameni. Informați-vă doar din surse credibile și aplicați sfaturile primite de la autorități, doar așa putem scăpa de această criză!

Etichete: , , , , ,