Google Data Studio continuă și anul acesta să adauge frecvent funționalități noi. Unele dintre acestea sunt majore, precum email-uile programate, istoria versiunilor sau graficele interactive, în timp ce altele merită remarcate. Mai jos, puteți citi despre toate.
Email-uri programate
Era, probabil, cea mai cerută funcționalitate. De câteva săptămâni, găsim în header-ul rapoartelor opțiunea de Schedule Email Delivery. Rapoartele vor fi trimise prin email cu opțiunea repetării acestei acțiuni zilnic, săptămânal sau lunar, la ora dorită.
Pot fi mai mulți destinatari, care să primească același email cu un preview al dashboard-ului (mai exact, prima pagină a acestuia) și cu un PDF atașat care conține dashboard-ul complet.
Prima limitare ar fi că raportul poate fi programat pentru livrare doar de către cei care au drept de editare a lui (deci nu îți poți trimite un raport pe email, dacă ai drept de vizualizare, dar ți-l poate trimite cineva care are drept de editare).
Alte limitări sunt că se poate face o singură programare pe raport și de aici toți destinatarii vor primi același PDF (în aceleași zile, cu aceleași filtre și date setate). Sigur, o soluție ar fi dublarea raportului, dar asta presupune și muncă suplimentară de câte ori vom face schimbări viitoare la raport.
Istoria versiunilor
Altă funcționalitate foarte utilă pentru utilizatori este Version History, pe care o găsim în meniul File din Data Studio. Inițial scrisesem și că este o funcționalitate simplă, dar nu este chiar așa, pentru că permite:
- întoarcerea la o versiune anterioară a raportului
- întoarcerea la o versiune anterioară a sursei de date
- vizualizarea unei versiuni anterioare a raportului, fără a întoarce raportul la aceasta (practic, poți compara diverse versiuni)
- merită menționat și că toate acțiunile de mai sus pot fi și ele ulterior anulate
Desigur, și aici avem limitări:
- pentru început, trebuie știut că avem la dispoziție doar versiunile create după 15 februarie 2019
- și această opțiune este disponibilă doar pentru utilizatorii cu drept de editare a rapoartelor
- versiunile NU se păstrează pentru copiile rapoartelor
- atenție la drepturile acordate /luate altor utilizatori, că acestea nu pot fi refăcute din Version History
- există o limitare în ceea ce privește spațiul utilizat; Google nu este foarte clar aici, precizând doar că poate uni unele schimbări pentru a limita spațiul ocupat
Date customizabile
Altă modificare ce pare la prima vedere mică este customizarea datelor calendaristice. Avem aici mai multe opțiuni nou introduse. Pe lângă „ultimele x zile” sau „ultimele y săptămâni”, putem face și calcule între date, mai exact putem să adăugăm sau să scădem un anumit număr de zile sau de spătămâni.
Interesant este că putem seta și date viitoare, astfel încât să putem compara cu datele din noua perioadă imediat ce ele sunt disponibile.
Această funcționalitate este disponibilă indiferent de nivelul de acces pe care îl avem la un raport.
Link-uri spre rapoarte
Un alt pas mic pentru Data Studio, dar util pentru utilizatorii săi 🙂
Tot în partea din dreapta sus a header-ului vom găsi și opțiunea de a copia un link, prin care putem lega raportul de alte documente.
Inserarea de conținut extern
Rapoartele create acum în Google Data Studio pot fi acum mult mai atractive, prin posibilitatea de a da embed la conținut din alte surse. Altfel spus, lângă graficul cu date putem insera un YouTube cu prezentarea firmei sau produsului.
Putem insera și o pagină întreagă din altă parte, dacă dorim, lucru care creează oportunități noi. Un alt exemplu interesant ar fi inserarea tabelului cu datele sursă din Google Sheets, acolo unde acest lucru ar aduce plus valoare.
Grafice interactive
Am lăsat pentru final cel mai important anunț legat de Data Studio în 2019 și probabil unul dintre cele mai importante din scurta sa istorie.
Google Data Studio introduce interactivitatea și filtrarea datelor direct în grafice, adică prin interacțiunea directă cu graficul, nu cu un widget de pe lângă acesta. Un exemplu oferit de Google este imaginea .gif de la începutul articolului.
Nu este doar o funcționalitate, ci un capitol major, la care mă aștept să primim și alte update-uri în următorii ani.
Pentru început, interactivitatea poate fi aplicată doar la anumite tipuri de grafice (time series, tables, geo charts, bar charts, scatter charts, pie charts). Când avem un grafic selectat, putem merge în zona Data din partea dreaptă a ecranului, unde avem acum și o secțiune pentru Interactions.
Așa cum scriam mai devreme, mă aștept să primim update-uri majore în viitor la grafice interactive, deci și să revin cu articole detaliate pe această temă.
Pentru context, recomand să citiți și lista update-urilor aduse la Data Studio anul trecut.