BBC este una dintre instutițiile model în ceea ce privește jurnalismul bazat pe date. O parte majoră din această activitate este prezentarea datelor. Vestea bună este că, anul acesta, cei de acolo au decis să ofere gratuit pachetul lor pentru crearea de vizualizări în R, precum și documentația pentru acesta, pentru ca oricine este interesat să poată crea grafice care arată la fel ca cele ale BBC.

Echipa de jurnalism bazat pe date și vizualizare a datelor de la BBC a povestit câte ceva și despre experiența lor. Aveau nevoie de o soluție pentru a crea grafice diferite, care să folosească stilul propriu, fără a apela la echipa de design. Așa au descoperit ggplot2, despre care spun ei că oferă mult mai mult control și creativitate decât un tool de creat grafice.

Pachetul de la BBC se numește bbplot și este o extensie a ggplot2, cel mai popular pachet pentru creat vizualizări de date în R. Anul trecut am scris mai multe despre ggplot2, iar la începutul acestui an am prezentat o altă extensie a acestuia, gganimate.

Majoritatea organizațiilor care folosesc analiza și vizualizarea datelor cu ajutorul R au câte un pachet propriu, care completează limbajul cu funcțiile lor personalizate, precum și cu teme personalizate pentru graficele create (de cele mai multe ori, teme de ggplot2), ca să nu stea de fiecare dată să rescrie aceste lucruri.

Același lucru îl face și pachetul de la BBC, care vine cu propriul stil grafic. Pachetul are 2 funcții, bbc_style() și finalise_plot(), pe care le voi explica în continuare.

bbc_style()

Este o funcție fără argumente și care se adaugă la crearea unui grafic în ggplot2. Prin aceasta, vom avea fontul, liniile axelor, marginile și celelalte elemente grafice formatate în stilul graficelor BBC. Simpla apelare a acestei funcții la finalul graficului creat ne va scuti de a defini toate elementele grafice de câte ori creăm un alt grafic, având astfel un stil comun deja creat.

Dacă vrem, putem rescrie o parte dintre elementele grafice, pentru a le modifica de la standardul BBC, dar trebuie să facem asta după apelarea funcției bbc_style(), astfel încât standardele setate de această funcție să fie rescrise.

finalise_plot()

A doua funcție a pachetului bbplot se ocupă de aranjarea altor elemente din cadrul graficului, precum titlu, subtitlu, sursa, adăugarea unui logo sau a altor detalii text pe care le vrem scrise.

Are 6 argumente pe care le putem folosi, dacă avem nevoie:

  • plot_name – un nume pe care îl dăm vizualizării, în cazul în care vrem să o apelăm ulterior
  • source – se folosește pentru textul despre sursa datelor sau orice alt text care vrem să apară în partea din stânga jos a graficului
  • save_filepath – numele cu care dorim să salvăm fișierul imagine
  • width_pixels – lățimea este setată standard la 460 pixeli, iar acest argument îl folosim doar dacă vrem să schimbăm asta
  • height_pixels – înălțimea standard este de 450 pixeli; la fel, îl folosim doar dacă vrem să o schimbăm
  • logo_image_path – dacă vrem să includem un logo în partea din dreapta jos, aici specificăm numele fișierului pe care să îl folosească

În final, trebuie precizat că pachetul bbplot nu este disponibil în arhiva „oficială” de pachete R, dar poate fi descărcat și instalat de pe contul lor de GitHub.

Etichete: , ,