Google Analytics a început să testeze o interfață nouă pe un număr limitat de conturi. Pentru că am ocazia să folosesc noua versiune, voi încerca să răspund în acest articol la cât mai multe dintre întrebarile celor care nu au făcut-o încă.
Pe scurt…
Nu există rapoarte și date suplimentare față de versiunea anterioară. Este diferit doar modul în care sunt prezentate informațiile. Momentan chiar lipsesc câteva dintre lucrurile cu care ne obișnuisem, precum raportul In-Page Analytics, benchmark reports și opțiunea de a exporta în fișiere PDF, dar să nu uităm că deocamdată este un prim beta și mai este mult până când această interfață va ajunge în faza finală.
Această schimbare seamănă mult cu schimbarea de interfață prin care a trecut AdWords în urmă cu ~2 ani. În ambele cazuri avem de-a face cu interfețe mai atractive, din care ne putem face treaba mai repede, care vin cu mici îmbunătățiri precum filtrele la rapoartele existente și cred că, la fel ca la AdWords, și la Analytics vom avea parte de funcționalități noi după schimbarea de interfață și nu odată cu ea.
Bara de navigare
Prima schimbare majoră pe care o observi folosind noul GA este bara de navigare de sus. Ea seamănă cu noua bară din principalele produse Google, dar spre deosebire de aceasta din urmă, bara din GA rămâne în continuare sub siglă și nu deasupra. Pe aceasta avem câteva link-uri rapide: Homepage, Dashboard, My site, Custom reports, navigare rapidă între conturi/site-uri și Settings.
Dacă My site „ascunde” rapoartele obișnuite, un pas important este scoaterea în evidență a rapoartelor customizate. Pe imagine se vede că există și un meniu secundar. Mi se pare inutil să ocupe atâta spațiu pentru un link în plus, cel de Intelligence, dar așa cum am mai spus, cred că în timp vor fi adăugate noi funcționalități, iar această interfață a fost gândită și pentru ele.
Homepage
Mă refer aici la prima pagină pe care o vezi după ce intri în cont. Aduce schimbări majore. Dacă până acum venea doar cu lista de conturi, acum avem atât lista de conturi cât și de site-uri din fiecare cont. În plus, pentru fiecare site avem 4 link-uri rapide: Visitors, Traffic Sources, Content, Conversions. Astfel, economisim 1 sau 2 pași. Mai mult, putem vedea rapid aproape orice informație din cont pentru că cele 4 pagini de secțiuni conțin rezumat la toate celelalte rapoarte din fiecare secțiune. Cineva interesat de „top 10” poate ajunge la informație din maxim 2 click-uri daca este deja logat.
Și dacă faptul că avem lista cu toate conturile și toate site-urile pe homepage i-ar putea speria pe cei care gestionează foarte multe conturi, Google îi liniștește cu o căsuță de căutare specială pentru conturi/site-uri. Mi-ar fi plăcut totuși să rămână opțiunea de a evidenția unele site-uri cu o stea, gen gmail, dar probabil că în timp ne vom obișnui cu căutarea.
Dashboard
Prima pagină pe care o vedem după ce alegem un site s-a schimbat și ea cu totul. Mai mult, acum avem opțiunea să creăm mai multe dashboards. Pe acestea le customizăm adăugând widgets. Partea interesantă vine acum, pentru că fiecare widget oferă posibilitatea de a alege reprezentarea grafică dorită, iar dacă se alege Timeline va putea include (pentru comparație) 2 indicatori. Tot despre widget-uri ar mai trebui preiczat că pot fi mutate, editate sau șterse foarte ușor. Totuși, ele nu se pot muta între dashboards, dar la cât de ușor se creează nu cred că este o problemă.
Un dashboard nu poate fi editat, doar elementele sale, motiv pentru care nu i se poate schimba numele ales inițial. O ultimă informație la acest capitol: conturile la care am avut dar nu mai am acces nu mai apar aici (în sfârșit!), dar apar în continuare în pagina de Settings.
Rapoarte
Am lămurit că nu avem rapoarte noi, însă avem schimbări și aici. Rapoartele sunt acum mai bine grupate, chiar dacă asta a însemnat în multe cazuri apariția unor nume noi.
Așa cum bănuiam, Conversions reunește Goals și Ecommerce. Dacă nu ai setat niciun Goal o să apară o pagină de ajutor care explică ce sunt, cum pot fi setate și dă exemple. Nu se întâmplă la fel la ecommerce, unde pur și simplu vom vedea 0 în dreptul tuturor indicatorilor. Setarea ecommerce pentru GAnalytics este între setările avansate, nu se face din interfață, dar ar fi fost frumos să pună și aici un text de ajutor pentru cei care nu au lucrat cu aceste lucruri până acum.
Un lucru foarte important la rapoarte este că au fost reunite mai multe într-unul singur, umrând ca apoi să selectăm între ele ca dimensiune principală. Este un lucru util, putem trece mai ușor între ele. Până acum dimensiunea principală era una singură pentru un raport și o puteam alege doar pe cea secundară.
Noua organizare a adus nume complet noi pentru multe dintre rapoarte și grupuri de rapoarte:
Demographics – reunește Location, Language, Custom Variables, User Defined
Behavior – conține New vs Returning, Frequency & Recency, Engagement (din el fac parte Visit Duration și Page Depth)
Technology – vine cu Browser & OS, Mobile, Network
Incoming Sources – toate sursele de trafic cu excepția AdWords
Site Content – Pages, Content Drilldown, Landing Pages, Exit Pages
Events este noua denumire pentru Event Tracking
Site Search, AdWords, AdSense, Goals și Ecommerce rămân cu denumirile consacrate dar și aici rapoartele de „sub” ele au fost grupate acum în mai puține (de exemplu, de la 6 la 3 la Site Search).
Foarte importantă pentru rapoarte este schimbarea filtrelor. Funcționalitatea se numește acum Search și este un fel de „mini” Custom Report în fiecare raport, dar și cei obișnuiți cu filtrele din AdWords vor găsi asemănări.
Fiecare grafic liniar din rapoarte poate include un al doilea indice, lucru care din nou îmi amintește de schimbarea de interfață de la AdWords.
Schimbări la interfața rapoartelor sunt multe, cele mai multe de natură vizuală.
Rapoarte customizate
Dacă formatul rapoartelor s-a schimbat, era normal să se întâmple la fel și cu rapoartele customizate. Am scris că un raport nou reunește mai multe rapoarte din modelul cel vechi. La crearea unor noi rapoarte customizate, opțiunea se regăsește în crearea de tab-uri diferite. Numarul maxim de tab-uri într-un raport? 20.
Setări
Interesant este că în pagina de setări a rămas opțiunea de a prin stele conturile și site-urile, spre deosebire de homepage. Altă deosebire, în pagina de setări încă există conturile la care nu mai am acces.
După alegerea unui site, vedem că și setările au fost grupate mult mai inteligent decât înainte.
În concluzie
Versiunea 5 de Google Analytics este departe de a fi gata, dar este clar că avem de-a face cu un design mai plăcut, un mod de utilizare îmbunătățit, o scoatere în evidență a funcțiilor avansate prin care vrea să arate că joacă în liga mare și denumiri mai intuitive, care nu te duc cu gândul doar la ce o să găsești în rapoarte, dar și la ce să folosești datele de acolo.
PS: Denumirea „My Site” din meniul principal mă face să mă întreb dacă se pregătește ceva în locul benchmark reports. Ce părere aveți?
7 Comments