Care este motivul pentru care te preocupă așa mult acest lucru de care tot vorbești, web analytics? Cu ce îi ajută ceea ce zici că faci acolo pe colegii tăi? Dar pe șeful tău? Poți să demonstrezi eficiența acțiunilor tale? Poți să arăți și cum pot fi îmbunătățite acțiunile de marketing online ale colegilor? Dacă nu, pierzi timpul. Citește în continuare acest articol ca să afli ce trebuie să faci ca să nu ajungi în această situație!

Stabilește obiective

Hai să încercăm să răspundem la întrebările de mai sus. De ce și pentru cine lucrezi? Faci rapoarte pentru clienți, pentru colegii de la IT, pentru cei de la marketing, cei de la vânzări sau pentru directorul executiv? Pasul 1: scrie toți beneficiarii!

Pasul 2: discută cu cei de la pasul 1! Stabiliți împreună cu ce îi poți ajuta. Împreună, da? Ideile bune pot veni din orice parte.

Pasul 3: Alege cele mai importante dintre aceste obiective! Nu te supraîncărca, mai bine alege câteva obiective despre care vei putea apoi să spui tot ce e util. Lasă pe listă mai importante 3 sau 5 obiective, dacă e musai și puțin mai multe, dar nu depăși numărul 10. Par puține? Mai vedem…

Key Performance Indicators

Se vorbește foarte mult despre acești indicatori. Din păcate, de cele mai multe ori termenul este folosit greșit, fiind confundat cu diverse lucruri indicate de web analytics, precum numărul de vizitatori unici. În alte cazuri apare confuzia între KPIs și obiectivele de care am vorbit mai sus (OKRs – Objectives and Key Results).

Și totuși, ce e un KPI? După ce au fost stabilite obiectivele, este nevoie de indicatori care să măsoare progresul. Asta fac KPI-s, arată statusul sau gradul de îndeplinire al obiectivelor. Un indicator „cheie” trebuie să fie esențial, trebuie să te facă să tresari când se modifică cu mai mult de 5% (sau 10, sau 15, alege cifra cea mai potrivită pentru fiecare caz).

Un bun KPI este cel care știi ce ai de făcut când se modifică. Mulți KPIs au o durată a existenței limitată îm timp, pentru că se modifică odată cu obiectivele și tacticile. De regulă, un KPI este exprimat în procente sau medii. Încă ceva, un KPI trebuie să răspundă în special la întrebarea de ce? Că au fost 1000 de vizite nu-i un KPI, că au fost cu 20% mai puține și s-au pierdut 8 comenzi din cauza nefuncționării serverului timp de o oră este un KPI.

Stabilirea KPIs începe cu stabilirea obiectivelor (am vorbit mai sus despre acestea). Urmează să traducem obiectivele (OKRs) în indicatori (KPIs). Cred că voi detalia aces pas cu traducerea întrun articol separat, cu exemple.

Încă o dată, un KPI trebuie să fie esențial, acționabil (să știi ce să faci când se modifică valorile) și divizibil (în sub KPI sau KPI parțial, după preferință). În multe cazuri ar trebui adăugat și temporar.

Alți termeni pt KPIs sunt și Key Succes Indicators (KSI, KSIs) și Balanced Score Cards (BSC, BSCs). În general, sunt folosiți cu același sens.

Etichete: , , , , , , , , , ,