Datale geografice pot fi văzute de anul acesta și ca heatmaps în Data Studio. Este al treilea tip de vizualizare Google Maps, după ce în 2020 au fost introduse bulele (bulled maps) și zonele colorate (filled area maps).
Stilul hărții poate fi customizat, astfel încât harta să fie afișată în culoarea standard (vezi imaginea din stânga), întunecată (vezi imaginea din dreapta), pe fundal argintiu, customizat după tema raportului sau customizată total, cu ajutorul Google Maps Platform Styling Wizard.
În cadrul heatmaps, avem ocazia ca acestea să reprezinte totalul sau media valorilor. De asemenea, avem ocazia să le setăm opacitatea, între 0% și 100%, precum și dimensiunea sau intensitatea.
O particularitate a reprezentării prin heatmaps este că putem edita culorile acestora, alegând culoarea pentru maxim, pentru mediu și pentru minim. În imagine pot fi văzute imaginile standard, dar este bine de știut că putem folosi orice culoare. Nu în ultimul rând, putem alege și minimul și maximul pentru afișarea acestor culori (putem alege una singură sau putem alege ca una dintre acestea să fie afișată mai larg decât celelalte).
Graficele cu heatmaps oferă majoritatea funcționalităților cu care ne-au obișnuit graficele Google Maps, precum focalizare, street view, full screen, hartă versus satelit, scalare etc.
În grafice nu poate fi adăugată o singură țară sau o singură regiune. Totuși, am folosit filtrele din Data Studio, disponibile la fiecare grafic sau tabel, pentru a limita graficul din dreapta imaginii la utilizatorii acestui site din România (altfel, ar fi apărut și orașe din Republica Moldova). Important este că putem face această filtrare, deși m-aș fi așteptat la niște modalități de control din hartă (altele decât focalizarea pe care o face utilizatorul final).
Tot în imaginea acestui articol putem vedea vizualizările finale în timp ce mă aflam în editare. Este un lucru bun adus de Google Data Studio la finalul anului trecut. Poți vedea rapid modificările făcute, fără să mai fie nevoie să mergi în modul de vizualizare, iar dacă este nevoie de alte modificări să te întorci iar în editare.
Este bine că reprezentarea Google Maps a evoluat în ultimul timp, deși rămân la părerea că hărțile nu au ce căuta în majoritatea dashboard-urilor.