Versiunea 4.0.0 a libajului R a fost lansată în urmă cu mai puțin de o săptămână. În urmă cu 2 ani se lansa versiunea 3.5, despre care se spunea la vremea respectivă că este principalul update de când a apărut R.

Așa cum ne dăm seama din nume, ultima versiune este și ea una majoră. Observăm că lucrurile se mișcă cu viteză în ultimii ani în comunitatea R, probabil și datorită entuziasmului pentru data science.

Lista noutăților cu care vine R 4.0.0 este, ca de obicei, lungă. Am selectat 4 funcționalități pe care eu le consider utile pentru toți cei care lucrează în R. Detalii despre acesta, în continuare.

Optimizarea performanței

Și în această versiune avem câteva îmbunătățiri ale vitezei. Cel mai mult ne interesează cele de la pachetul grafic grid, care era până acum lent.

Acest pachet stă și la baza altor pachete populare de vizualizare a datelor, inclusiv foarte popularul ggplot2. Acesta va genera graficele cu 10-20% mai rapid datorită optimizărilor făcute acum la grid.

Datele text nu se mai importă ca factori

Cine lucrează în R știe că, de câte ori imporți date, trebuie să aibă grijă să tasteze stringsAsFactors = FALASE. Vestea bună este că acest parametru este acum setat standard ca fals, deci rugămințile utilizatorilor au fost ascultate.

Funcții noi

R vine la această versiune și cu câteva funcții noi, pe care le avem fără a instala pachete suplimentare.

O să dau și aici un singur exemplu: list2DF(). Și aici numele este sugestiv, funcția transformând o listă într-un data frame.

O nouă paletă de culori

Este un update mic, dar vizibil. Paleta de culori de bază a fost modificată, pentru a răspunde tuturor cerințelor din ziua de astăzi. Culorile sunt acum mai clare și pot fi diferențiale și de către persoanele cu anumite probleme de vedere.

În imaginea de deasupra articolului pot fi comparate vechea paletă (R3) și noua paletă (R4). În imaginea de mai jos, acestea sunt comparate și cu alte palete populare de culori.

O listă completă cu toate modificările din ultima versiune de R poate fi găsită pe site-ul oficial. Ca de obicei, update-ul la ultima versiune presupune și o reinstalare a tuturor pachetelor, deci va lua ceva timp.

Etichete: