Ultima versiune de Google Analytics are o interfață care nu este pe placul multora dintre utilizatori, însă aceasta primește actualizări periodic. În urmă cu câteva luni, am scris articole cu noutățile aduse la aceasta în septembrie și în octombrie.

Și luna aceasta au anunțat mai multe actualizări, printre care coloane cu valorile în procente, notificări de neconcordanță între date și mult așteptatele adnotări. Rapoartele din GA oferă acum câteva informații suplimentare, pe care le voi detalia mai jos.

Valori în Procente

Rapoartele standard din Google Analytics 4 vor afișa de acum și procentul din total, pentru metricele absolute din coloane. Mai exact, fiecare rând va prezenta și procentul din total pe care îl reprezintă acea dimensiune.

Vom vedea procentajul pentru numărul de utilizatori, cel de sesiuni, de vizualizări, dar și de evenimente, produse din aplicație sau venituri (vezi imaginea de deasupra articolului!).

Procentajele apar deja în rapoartele din zona de Reports, dar și la cele din zona de Advertising din Google Analytics. Pentru cele din urmă, acestea apar și la cost, afișări, click-uri, pe lângă cele menționate deja mai sus.

Mă așteptam ca aceste coloane de procentaje să apară și acum când exportăm un raport, dar acest lucru nu se întâmplă. Utilizatorii care descarcă datele pentru a le prelucra își pot adăuga singuri procentajele, dar nu cred că toți utilizatorii sunt în această situație, deci o văd ca pe o scăpare a celor de la Google.

Alerte la neconcordanța datelor

Atunci când o aplicație are un număr important de erori, vom primi notificări în rapoarte.

Google a anunțat două tipuri noi de alerte pe care le va afișa:

  1. Nu știe când a început sesiunea – dacă un raport va afișa o rată importantă de sesiuni despre care nu știe când au fost începute (mai exact, nu există evenimentul session_start , va afișa o icoană în respectivul raport, care ar putea oferi câteva informații generale. Icoana respectivă ar trebui să apară lângă titlul raportului, așa cum se poate vedea în poza de mai sus.
  2. Multe valori afișate ca (not set) – la fel ca mai sus, va afișa o icoană care va oferi informații suplimentare. Aceasta va apărea în dreptul fiecărui rând cu (not set):

Este bine că erorile de implementare a Google Analytics pot fi descoperite mai rapid. Apariția icoanelor de notificare poate avea și alte cauze, dar când acestea apar pentru o parte relevantă din date, ar trebui verificate rapid.

Adnotări

Una dintre plângerile utilizatorilor de GA4 este că aceasta nu a avut adnotări, așa cum erau obișnuiți din versiunile precedente. Mai exact, Google Analytics a lansat adnotările la sfârșitul anului 2009, prin care le-au permis clienților să își treacă propriile notițe lângă graficele din rapoartele de analytics.

Lucrurile se schimbă și zilele acestea ar trebui să apară adnotările în fiecare proprietate de Google Analytics. Pentru a vedea dacă au fost activate, în partea din dreapta sus ar trebui să apară o nouă iconiță, reprezentând o notiță:

Apăsarea acestei iconițe va deschide Annotations Viewer, de unde putem vedea adnotările create deja.

Utilizatorii care au drept de editor sau de administrator pot adăuga adnotări din aceeași fereastră, de la butonul Create annotation. Aceștia au posibilitatea să îi dea un titlu și o descriere, precum și să aleagă culoarea cu care aceasta va apărea din cele șase opțiuni.

O adnotare trebuie să menționeze o dată sau o perioadă calendaristică în care s-a întâmplat.

Observăm că avem mai multe opțiuni față de versiunile anterioare de Google Analytics. Pentru a vedea toate informațiile legate de adnotările raportului, folosim aceeași fereastră menționată mai sus (Annotations Viewer), iar pentru a le vedea pe toate dintr-o proprietate, trebuie să mergem în Admin, unde în secțiunea Data display vom avea pagina Annotations.

Există și câteva limite în ceea ce privește adnotările. O proprietate poate avea maxim 1000 de adnotări, deci trebuie avut grijă la cine le poate lăsa la site-urile mai mari. De asemenea, titlul este limitat la 60 de caractere, în timp ce descrierea la 150. Dacă aveți nevoie de mai multe informații de la notițe, probabil veți face ceea ce ați făcut și până acum și vă veți descurca fără interfața Google Analytics.

Adnotările pot fi setate să nu mai apară în rapoarte, dacă un editor decide că acestea nu aduc un beneficiu pentru cei care au acces la proprietatea de analytics.

Google Analytics a venit cu câteva actualizări interesante la interfață. Sunt așteptate și altele, atât la intefrața GA4, cât și la alte lucruri de funcționalitate, precum personalizări, integrări, acuratețe sau intervale mai scurte pentru date.

Etichete: , , , ,