În urmă cu 5 ani, viața noastră a fost schimbată fundamental, atunci când am aflat cu toții că trebuie să ne petrecem timpul acasă. Între timp, multe lucruri și-au revenit la normal. Nu se mai caută online cum să ne tundem, iar acțiunile unor companii de la care am folosit cu toții produsele, precum Zoom, care au explodat în perioada de pandemie, pentru ca ulterior să revină la valori asemănătoare cu cele dinainte de martie 2020.
Alte lucruri însă, în special cele personale, nu și-au mai revenit niciodată. Putem vedea că ne-am obișnuit să petrecem mai mult timp acasă. Problema este că petrecem acest timp singuri sau cu un grup restrâns de persoane.

Acestea sunt câteva din cele 30 de vizualizări de date propuse de NYTimes la cinci ani de la începerea pandemiei.
Graficele ca o spirală
În primăvara lui 2020, am scris câteva articole privind analiza datelor, inclusiv unul despre vizualizări de date, folosindu-mă de exemplele negative din timpul pandemiei.
Există multe tipuri de grafice prin care putem vizualiza datele. Fiecare dintre acestea au avangaje, dar și dezavantaje, în funcție de datele care trebuie prezentate și răspunsul pe care trebuie să îl ofere vizualizarea.
Cei de la NYTimes s-au remarcat cu câteva vizualizări bune în perioada pandemiei, dar au avut și unul cel puțin controversat. La începutul anului 2022, au decis să prezine noile cazuri cu ajutorul unei spirale (în engleză, graficul mai este numit și circular streamgraph).

Partea bună este aceea că au reprezentat într-un singur grafic datele pentru doi ani de zile, comparând perioade din același an.
Partea rea este aceea că o spirală nu prezintă în același fel grafic perioadele de timp care au aceeași valoare numerică. Să ne imaginăm eventualitatea în care toată perioada ar avea aceeași valoare: graficul spirală va arăta un grafic care se lărgește de la an la an.
Cert este că editorii au reușit să atragă atenția cu acest grafic și vedem că se vorbește despre acesta și la mai bine de trei ani de când a apărut.
Atunci când creăm vizualiări de date, este bine să folosim un tip de grafic care este înțeles de către cei din audiență. Exemple sunt graficele de la începutul postării, care sper că vor atrage un semnal de alarmă și ne vor aminti să ne petrecem timpul cu persoanele care sunt importante pentru fiecare dintre noi.