Atunci când am început să lucrezîn limbajul R, toată lumea avea cuvinte de laudă pentru RStudio, principalul IDE (Integrated Development Environment) pentru acest limbaj. Nu același lucru s-a întâmplat atunci când am trecut la Python, acolo unde utilizatorii au mai multe IDE-uri preferate, chiar și în cazul utilizării pentru date.

În urmă cu 2 ani, compania care creează RStudio și-a schimbat numele din RStudio PBC în Posit PBC (inițialele vin de la Public Benefit Corporation), scopul fiind acela de a oferi cele mai bune soluții pentru data science, nu numai pentru limbajul R.

Inițial, au creat o versiune de RStudio care poate rula și Python, însă limitat. Recent, aceeași companie a venit cu un nou IDE, numit Positron.

Ce este Positron

Positron se vrea a fi generația următoare de IDE pentru data science, care nu se vrea a fi asociat cu un singur limbaj de programare. În prezent, acesta se descurcă cu R și cu Python, dar intenția este de a fi deschis și spre alte limbaje în viitor.

În prezent, suportă toate distribuțiile de Python și de R instalate deja pe computer, iar utilizatorul își poate alege care dintre acestea să fie folosită în fiecare fișier.

Deși alegem interpretarea pentru fiecare fișier, avem și posibilitatea de a alege același lucru și pentru fiecare celulă! Mă gândesc la posibilitatea de a crea fișiere în Python, dar în care putem alege punctual să folosim vizualizarea ggplot de la R, iar celulele tip Markdown ar putea veni cu explicații pentru a ne reaminti asta în viitor.

Positron este construit pe baza Code OSS (Open Source Software), la fel ca și Visual Studio. Acest lucru îl face simplu de utilizat pentru cei care au lucrat și cu Visual Studio. Am putea spune că Positron este o ramificare pentru Visual Studio. Un lucru comun pentru aceștia vor fi și extensiile disponibile.

Dacă ne uităm la interfață, putem observa că este o combinație reușită între RStudio și Visual Studio Code.

Lucrul cu date

Am scris despre Positron că vrea să fie generația următoare de IDE pentru date, dar ce înseamnă asta?

În primul rând, în Positron vom avea toate graficele sau diagramele create cu Python sau cu R. În al doilea rând, avem o listă cu toate variabilele (în stilul RStudio). Acest lucru include și tabelele, pentru care vom putea vedea rapid numărul datelor lipsă de pe fiecare coloană și vom putea aplica sortări sau filtrări.

Alte funcționalități privind datele sunt conectarea la baze da date. După conectare, vom vedea tabelele și coloanele acestora în tab-ul Connections.

Înainte de a începe cu Positron

Positron cred că este un software despre care vom mai vorbi în viitor. În acest moment, trebuie să știm că acesta este la început de drum.

În prezent, avem o versiune public beta care este oferită pe GitHub.

Potențialul oferit de Positron cred că este foarte mare, mai ales că am văzut proiectele celor de la RStudio / Posit pe termen lung.

Etichete: , ,