Google Data Studio, mai nou cunoscut drept Google Looker Studio, a introdus recent un nou tip de grafic, dar și tituluri pentru toate graficele și tabelele din rapoarte, precum și alte noutăți utile, printre care noi integrări cu Google Sheets și Google Analytics 4.
Timeline Chart
Diagramă cronologică sau Timeline chart (în engleză) este noul tip de grafic pe care îl putem folosi în rapoartele din Looker Studio.
Cunoaștem acest tip de grafic de la planificarea proiectelor, însă graficul din Looker Studio poate face mult mai mult decât planificare.
Pentru a seta un nou Timeline, este nevoie să setăm următoarele informații în zona de Setup a acestui grafic:
- Row label – O dimensiune de tip text (string), care va da numele fiecărui rând
- Start time – O dimensiune de tip dată (date), care va reprezenta începutul fiecărui timeline
- End time sau Duration – O dimensiune de tip dată, dar care poate fi înlocuită și de o dimensiune de tip număr (number); în cazul în care ambele câmpuri sunt folosite, graficul va folosi datele din End time, ignorând Duration
Mai multe dimensiuni în Timeline
Dacă vrei ca barele din grafic să reprezinte o altă valoare decât cea selectată în Row label, se poate adăuga o nouă dimensiune în Bar label, după care ar trebui bifată opțiunea Show bar label.
Am modificat puțin exemplul de la începutul articolului, de data aceasta punând numele premierului la Bar label și afilierea politică a acestuia la Row label. Culorile pot fi setate atât după row label, cât și după bar label, așa cum am setat eu, pentru a diferenția numele premierilor cu aceeași afiliere politică. Dacă este nevoie, culorile pot fi setate și manual, oferind astfel o nouă dimensiune (de exemplu, aș fi putut să le setez în funcție de orientarea politică principală).
Observații grupate
În tab-ul Style al graficului, avem mai multe opțiuni utile. Pe lângă tipurile de culori și fonturi folosite, putem alege și dacă vrem să grupăm datele în funcție de rânduri. Opțiunea Group by row label va afișa pe același rând toate datele pentru aceeași dimensiune (se poate vedea în graficul de deasupra articolului cum grupează diverse mandate ale aceluiași premier într-un singur rând, iar în graficul de mai sus gruparea este în funcție de afilierea politică). Fără a activa opțiunea de grupare după rânduri, fiecare dată ar fi avut un rând separat.
Modelul de date folosit în spatele graficelor de tip Timeline ne permite să venim cu durate (la plural!) de timp pentru fiecare observație, nu doar cu o dată statică. Acest lucru ne permite să folosim acest tip de grafic pentru mult mai multe lucruri. Am văzut mai sus grupare, dar poate fi folosit și la pivotare sau alte reprezentări grafice, precum vizualizări simplificate de networks.
Titluri pentru grafice
Așa cum se poate vedea în imaginea de deasupra articolului, am afișat un grafic Timeline cu titlu.
În zona Style din proprietatea fiecărui grafic, avem la dispoziție posibilitatea de a adăuga un titlu, împreună cu opțiunile de a alege un font, o culoare, mărime, aliniere și poziționare.
Este o opțiune care este de bază în alte instrumente de vizualizare a datelor, precum Microsoft Power BI. Salutăm apariția acesteia și în Google Looker Studio.
Rapoarte Looker Studio în Google Sheets
O altă opțiune interesantă este extensia de Google Sheets, care ne permite crearea unui raport în Looker Studio, atunci când suntem într-un fișier din Sheets.
Acesta va folosi datele din respectivul fișier și va încerca să creeze automat un raport în Looker Studio. Este o opțiune de încercat, deși cel mai probabil va fi nevoie să editați graficele create de sistem.
Și dacă tot suntem la capitolul Google Sheets, trebuie spus că și acesta a primit recent opțiunea de a crea Timelines în fișierele sale. Da, și cel de aici are opțiunea de group by. Mai mult, aici putem folosi toate coloanele pentru grupare!
Integrare cu Comparisons din GA4
Dacă folosiți Looker Studio pentru afișarea datelor din Google Analytics 4, avem o veste bună!
Zilele trecute, Looker Studio a introdus și dimensiunea Comparison.
Încă nu avem toate detaliile despre cum va funcționa, dar cel mai probabil va fi o dimensiune după care vom putea segmenta datele din Google Analytics.
Este o opțiune foarte utilă, pentru că Looker Studio nu stătea bine la acest capitol. Spre exemplu, în Universal Analytics puteam importa segmente, însă fiecare dintre acestea era o sursă diferită de date în LS și de aici aveam alte probleme.
Așteptăm ca opțiunea să fie funcțională și, dacă va fi nevoie, voi reveni un un articol dedicat despre Comparisons în Google Analytics 4 și în Looker Studio.