Inițial hotărâsem să nu public articole în perioada de concedii, după care mi-a venit ideea unui articol mai altfel (nu am obiceiul să public articole așa personale). Așadar, continui seria articolelor de vacanță cu unul despre comportmentul personal pe telefonul mobil.
Vizualizarea de mai sus prezintă de câte ori am deschis eu respectivele aplicații de la începutul acestei luni. Trebuie să dau câteva explicații despre cum am ajuns la această listă, lucru pe care o să-l fac în restul articolului.
Aplicațiile mele
În primul rând, trebuie știut faptul că încerc să țin instalate pe telefon un număr mic de aplicații. De exemplu, nu am instalate aplicații pentru verificat știrile, vremea sau rețelele sociale (excepția confirmă regula, voi detalia ulterior), motiv pentru care fac aceste lucruri din aplicații ca Google și Google Chrome.
Următorul grup de aplicații care se remarcă sunt cele de mesagerie: Messenger, WhatsApp și Messenging (pentru SMS). Primele două încă le am instalate, dar fără notificări. Este mai greu când primesc apeluri prin acestea, pentru că de cele mai multe ori nu le observ, dar nu este o problemă majoră. Mult timp am avut Messenger dezinstalat și a fost foarte bine fără el, așa că o să fac iar același lucru imediat după ce trece vacanța. La WhatsApp și SMS este mai greu de renunțat, pentru că aici te contactează inclusiv familia, medicii, banca, dar limitez timpul petrecut în acestea prin lipsa notificărilor.
O altă aplicație pe care o deschid des este Photos. Comunicarea este acum vizuală și de multe ori ne este mai ușor să trimitem o poză sau un video, eventual chiar să luăm notițe în aceeași formă. Trebuie remarcată aici și evoluția incredibilă a aplicației de la Google în ultimii ani, cu timeline și multe alte funcționalități sociale.
Facebook Pages Manager este o apariție nouă în topul aplicațiilor mele. O folosesc de când am făcut pagină de facebook chiar pentru acest site, mai ales că de 4 ani nu mai am instalată aplicația principală de la Facebook.
Ajungem la LinkedIn, una dintre puținele aplicații de social media pe care o am instalată (sau singura, dacă nu vrem să încadrăm în aceeași categorie Twitter, YouTube, Photos, WhatsApp și Messenger). Conținutul publicat în această rețea este, în general, de calitate. O să mă gândesc cum să fac să scadă numărul accesărilor. Am încercat prin a selecta tipurile de notificări pe care să mi le trimită, se pare că nu funcționează filtrul, așa că probabil le voi opri pe toate. Da, uneori primesc mesaje de calitate aici, dar pot aplica politica de la Messenger, considerând că nu se întâmplă nimic rău dacă nu le citesc instant.
În top urmează Medium, o aplicație care îmi place foarte mult pentru că descopăr conținut de calitate. Am inclusiv conținut recomandat pentru mine (de exemplu, din zonele de marketing și analytics), dar și conținut general, pentru a fi la curent cu diverse idei. Sunt puțin mirat că în Top 10 nu au intrat și aplicații precum Twitter sau RadioPublic (pentru podcast-uri), alte aplicații pe care le folosesc în exact același scop, să mă informez în principal din zona mea profesională și secundar din toate celelalte. Desigur, lipsa celor două aplicații din top este justificată de faptul că topul este realizat pe baza numărului de deschideri ale aplicațiilor, nu al timpului petrecut în acestea, criteriu care ar fi dus și Medium mai sus în top.
Lista este închisă de Contacts, aplicația care probabil se referă la tot ce înseamnă apeluri GSM. Nu am văzut ca în listă să apară și alte aplicații, precum Phone, deci probabil că toate interacțiunile de genul acesta sunt contabilizate la aplicația de contacte.
Cum am făcut graficul
Datele le-am descărcat din contul Google în format JSON. De notat că acolo îți va oferi o arhivă cu multe alte fișiere despre comportamentul în aplicații de la Google. Eu am prelucrat mai departe doar datele din fișierul despre Android.
De asemenea, în aceste fișiere sunt disponibile date pe mulți ani. Inițiam am vrut să postez topul pentru 2019, dar cred că cel mai relevant este unul mai recent, doar cu luna curentă. Pe viitor, poate o să fac și niște vizualizări cu evoluția în timp…
După ce am descărcat datele, le-am prelucrat în limbajul R, unde am creat un grafic folosind pachetul ggplot2. Nu postez codul că am văzut că nu a existat interes atunci când am făcut asta ultima dată, deși atunci era cod original.
De data aceasta, ideea mi-a venit dintr-un articol de pe Medium. Codul de la care am început îl găsiți tot acolo, împreună cu câteva explicații. Am păstrat până și tema vizualizării 🙂
În final, am exclus din listă sistemul de operare și aplicațiile care țin de funcționarea acestuia.
Mă gândesc că ar putea fi un exercițiu interesant să fac periodic astfel de grafice, eventual și să îmi pun niște obiective personale. Primele ar fi să folosesc mai des aplicațiile pentru documentare (precum Medium și Twitter) și mai rar pe cele de mesagerie.