Google Data Studio este un produs din suita Google Analytics, cu ajutorul căruia se pot crea rapoarte și dashboard-uri vizuale. Așa cum am spus și în trecut, este un produs încă nou, cu multe minusuri, dar viteza cu care primește funcționalități noi mă face să cred că merită urmărit.
Luna aceasta au lansat un update foarte util și cerut de utilizatori: Data Blending. Ce înseamnă și cum funcționează acesta în cazul Data Studio, citiți în continuare!
Data blending este un fel de combinare a datelor din diverse surse, pentru a le folosi împreună. Altfel spus, sursele diferite de date puteau fi folosite până acum doar în grafice diferite. Acest lucru se schimbă după ce sunt combinate sursele de date.
Combinarea datelor se face din meniul „Manage belnded data”. De aici sunt selectate sursele de date. Este importantă ordinea, prima sursă fiind cea mai importantă. Practic, este echivalentul unui left join din SQL. Mergând cu comparația mai departe, tot ca în SQL, este nevoie de un key, adică de un câmp comun între sursele de date. Când sunt combinate 2 conturi de Google Analytics sau unul de Analytics și unul de Ads, varianta simplă este alegerea câmpului de dată pentru acest lucru (vezi imaginea de la începutul articolului).
Avem posibilitatea de a combina până la 5 surse de date într-un blend, pe care îl salvăm cu un nume pentru a îl folosi ulterior în rapoarte. O sursă de date poate fi și combinată cu ea însăși, pentru a folosi apoi combinații care altfel nu sunt permise împreună în același grafic. Combinațiile create sunt disponibile doar în raportul respectiv, dar pot fi copiate apoi și în alte rapoarte. Momentan, nu se pot calcula câmpuri noi (calculated fields) pe baza datelor din blend, dar cred că limitarea aceasta va dispărea în timp – să nu uităm că Data Studio este încă în versiune beta!
După ce am creat cel puțin un blend data, îl putem folosi în grafice la fel cum folosim o sursă simplă de date. Avem și posibilitatea să facem grafice ca în trecut, adică unul cu fiecare sursă de date, pentru ca apoi să le selectăm pe toate și din meniul de la click dreapta să selectăm Blend Data, acțiune care va genera un grafic nou cu toate datele 🙂 Alt lucru util de știut este că putem să schimbăm sursa de date din rapoarte și grafice mai vechi, pentru a le trece pe date combinate fără a le reface.
În practică, după data blending se poate ajunge ușor să avem mai multe câmpuri cu mai multe nume. Și în exemplul meu, am ales Users din 2 conturi diferite de analytics. Partea bună este că și aceste denumiri pot fi editate în Data Studio. Putem face asta atât de la „Manage blended data” și apoi „Edit”, cât și direct din grafice.
Data blending este un update important pentru cei care fac rapoarte în Data Studio. Le aștept le următoarele!