Susțin cu fiecare ocazie că modul în care sunt prezentate datele este extrem de important. Există foarte multe instrumente care ne ajută cu vizualizări care mai de care mai interesante. Unul dintre acestea este Klipfolio. A apărut încă din 2001, iar eu am aflat de el în 2006, când se remarcase ca RSS Reader. În prezent, este o soluție de dashboard-uri real time, în cloud, iar luna trecută a primit o finanțare. Să vedem de ce este în stare!

Surse de date

data-import

Primul avantaj al Klipfolio este că se descurcă cu date din diverse surse. Printre acestea se regăsesc servicii web ca Google Analytics, Google Spreadsheet, Facebook, Dropbox, Box, Salesforce, Adobe SiteCatalyst, comScore Digital Analytix. Există și posibilitatea de a încărca fișiere Excel, CSV, JSON sau XML, precum și de a i le trimite prin email periodic sau de a îi indica unde le găsește pe un FTP. Klipfolio știe și să interogheze baze de date SQL și XMLA sau să extragă informații de pe web (inclusiv feed-uri).

Vizualizări

Klipfolio-Business-Dashboards

Dashboard-urile Klipfolio sunt împărțite în tab-uri, în care putem adăuga widget-uri (numite Klips). La crearea unui Klip alegem sursa de date și vizualizarea preferată. Între vizualizări avem tabel, valoare, graficele clasice (sparkline, pie chart, bar/line chart, scatter/bubble chart, gauge), dar și vizualizare tip hartă, știri (preferate pentru datele din pagini web sau feed-uri RSS), imagine, iframe sau posibilitatea de a crea o vizualizare customizată în HTML.

klip

Fiecare vizualizare are posibilități avansate de customizare, de la culori și formatare text, la moduri de a afișa cifrele, schimbarea culorii în funcție de valoare și stabilirea minimului, maximului și optimului (target) care vor fi afișate pe grafic și multe altele.

Utilizare

fun

Klipfolio a fost gândit pentru clienți enterprise, așadar dispune de funcționalități multi-user. Nu lipsește posibilitatea de colaborare. De exemplu, când creezi un nou Klip decizi cine va mai avea acces la el, iar munca e ușurată de existența grupurilor de utilizatori.

Îmi place că se descurcă cu operații, astfel că se pot crea proprii indicatori pe baza informațiilor existente.

Interfața este una greoaie. Posibilitățile multiple de personalizare într-o interfață nu tocmai prietenoasă măresc timpul de creare a unui klip, dar dacă acesta va fi folosit mult timp în dashboard, efortul este răsplătit. Desigur, cu cât îl folosim mai mult, ne obișnuim mai bine și cu interfața.

Kilfolio este potrivit pentru organizații în care mai mulți utilizatori au nevoie de dashboard-uri bazate pe surse de date variate, fără a investi sume mari în business intelligence.

Etichete: , ,