O problemă des întâlnită în web analytics este stabilirea obiectivelor pentru site-uri non-ecommerce. Vedem în multe cazuri că singurul indicator de performanță pentru site-uri de publishing este numarul de vizitatori unici. Este un indicator suprasolicitat în internetul românesc, motiv pentru care astăzi o să propun ceva nou.

Pentru un site de publishing, loialitatea vizitatorilor ar trebui să fie între primele trei obiective. Date precum afișări, vizite și vizitatori sunt publice pentru majoritatea site-urilor, așa că putem afla raportul de Vizite/Vizitator inclusiv pentru site-urile concurente fără bătăi de cap.

Ca orice medie și aceasta ascunde informații, așa că pentru site-ul propriu trebuie mers mai departe și segmentat după numărul de vizite făcut de diverși utilizatori.

Cele mai multe site-uri de publishing au venituri raportate la numărul de afișări, așa că este importantă și adâncimea vizitei, adică numărul de Pagini (Afișări)/Vizită. Se află la fel de ușor ca și Vizite/Vizitator.

M-am gândit să merg mai departe și să le combin pe cele două de mai sus într-un indicator care să „spună” mai multe și să fie la fel de ușor de calculat, chiar pentru site-uri pe care nu le deținem. Așa am ajuns la Pagini/Vizitator, care arată dintr-un foc loializarea și implicarea. Cred că este util atunci când avem de urmărit mai multe site-uri într-o perioadă mai mare de timp, precum și atunci când trebuie să sumarizăm situația într-un singur grafic.

Mai jos, am calculat evoluția lunară a acestui indicator în 2011 pentru principalele site-uri de sport din România, folosind date publice de la sati.ro:

O lecție de ținut minte: presupunerile nu își au rostul 🙂 Dintre cele șase site-uri analizate, cel mai bine a stat în 2011 sport.ro, care a avut și un parcurs relativ constant. Din septembrie, când s-au reluat majoritatea campionatelor de fotbal, pariori.ro a început să crească frumos.

Nu am urmărit evoluția subdomeniilor pentru aceste site-uri, dar cred că ar fi fost interesant. La începutul anului existau  mai multe site-uri de sport, care apoi au devenit subdomenii pentru unele din cele de mai sus. Alte idei? 🙂

 

Etichete: , , ,