Google Analytics prezintă vizual “harta” clickurilor în paginile web prin intermediul rapoartelor In-Page Analytics / Google Analytics în pagină. Dar aceste rapoarte erau limitate, nefăcând diferența între un link care există în diferite locuri în pagină. Mai concret, dacă pagina A are 3 linkuri spre pagina B, afișa doar numărul total al clickurilor pe cele 3 linkuri, nu pe fiecare în parte pentru că raportul era realizat după URL-uri, nu linkuri. Această limitare făcea rezultatele inutile în multe cazuri practice.

Situația s-a remediat în ultima lună, odată cu apariția Enhanced Link Attribution. Așa a numit Google funcționalitatea care să rezolve problemele descrise anterior.

Implementarea

Primul pas constă în adăugarea a 2 linii de cod suplimentare în codul de tracking pentru GA. Înaintea linei cu _trackPageview trebuie inserate urmatoarele:

var pluginUrl =
‘//www.google-analytics.com/plugins/ga/inpage_linkid.js’;
_gaq.push([‘_require’, ‘inpage_linkid’, pluginUrl]);

După ce s-a updatat codul, mai trebuie activat și din intefață. În secțiunea Admin, tab-ul Property Settings trebuie selectată opțiunea Use enhanced link attribution. Noul raport va lua mai mult timp să fie generat, de aceea se recomandă să se activeze doar când se folosește.

Codul adăugat setează un nou cookie numit __utmli, iar la încărcarea unei noi pagini verifică dacă pagina anterioară a setat un astfel de cookie, iar din el extrage informații despre link și ID-ul elementului pe care s-a dat click.

Utilitatea

Scriam la începutul paragrafului că vom putea vedea numărul de clickuri pe fiecare element, chiar dacă ele duc în aceeași pagină. De asemenea, vom fi informați și despre paginile diferite spre care s-a plecat din același link (de exemplu un buton de căutare), precum și despre elementele web mai complexe, precum meniurile javascript sau redirecționări între pagini.

Cu enhanced link attribution vom putea testa ușor eficiența diferitelor elemente și poziții din paginile web.

Etichete: , , ,