Traficul direct sunt toate vizitele ajunse pe site… direct (prin scrierea adresei URL în browser sau din bookmark), nu din alte site-uri sau campanii online. Astfel, sunt vizite făcute de persoane care știau deja despre site. Poate că îl mai vizitaseră, poate că au văzut o campanie offline care le-a atras atenția sau poate că știau produsul și au intrat și pe site. Indiferent dacă sunt vizitatori/clienți loiali, persoane atrase de o campanie sau persoane familiare cu brandul, este de bine 🙂

Achiziția de noi vizitatori este importantă, dar păstrarea lor este și mai importantă. Pentru că este făcut de vizitatori relevanți, traficul direct este un semn important al sănătății site-ului. Numărul de vizite directe, proporția lor în totalul vizitelor, precum și comportamentul celor care au intrat direct pe site (în Google Analytics e între segmentele predefinite, deci la câteva click-uri distanță) sunt indicatori importanți în analiza unui site.

Probleme? Oh, da…

Sună simplu, doar că nu este tocmai așa. Tool-urile de web analytics segmentează singure traficul după sursele sale și marchează distinct traficul direct. Este mai bine decât nimic, însă această segmentare nu este corectă în majoritatea cazurilor, iar rolul utilizatorului nu este doar acela de a lua cifrele de acolo, ci și de a le corecta.

Iată posibile probleme și remedii pentru acestea:

1. Instalare incorectă de web analytics

Multe site-uri nu au codul de analytics în toate paginile. Când o vizită începe într-o pagină cu această problemă, sursa de trafic va fi indicată incorect ca directă.

O instalare incorectă poate fi și în cazul site-urilor cu mai multe domenii sau subdomenii.

2. Codul de analytics nu este încărcat

Același cod, instalat corect dar… nu apucă să fie încărcat. Ce vină ai aici? Principalele instrumente de web analytics au lansat versiuni de cod asincron, care poate fi pus la începutul paginii fără să creeze alte probleme.

3. Campanii fără tagging

Un alt lucru foarte util la software-ul de analytics este că permite etichetarea fiecărei reclame sau campanii, astfel încăt să identifice ulterior vizitele în funcție de aceste criterii, iar tu să poți evalua fiecare reclamă. Mai trebuie să spun că neutilizarea taggingului în campanii sau instalarea lui eronată va altera rezultatele despre sursele de trafic, inclusiv numărul de vizite directe? O altă problemă: utilizarea tagging-ului de campanii la link-uri interne.

4. Căutări directe

Pe de-o parte avem vizitele din motoare de căutare, pe de alta vizitele directe. Sunt două surse complet diferite. Dar când cineva caută exact adresa site-ului în motorul de căutare? Cred că cel mai bine ar fi ca aceste vizite să fie considerate tot trafic direct. Poate că ar trebui făcut la fel și cu numele site-ului, dacă este unul foarte specific, dar aici e la latitudinea fiecăruia. Dacă cineva caută „web analytics” sunt șanse mici ca el să fi știut deja acest site, deci nu poate fi luat drept trafic direct, dar e o vizită relevantă din motoare de căutare.

5. Alte probleme tehnice

Nu toate site-urile sunt la fel, iar tool-urile sunt de multe ori păcălite. Sunt multe lucruri care încurcă tracking-ul corect, precum redirecționări, link-uri din Flash sau JavaScript, https, atribuirea vizitelor de către soft (în cazul vizitelor repetate s-ar putea să le consideră o singură vizită mai lungă) etc.

Regulile de aur sunt să cunoști foarte bine tool-ul de web analytics pe care îl utilizezi și să ai un site fără probleme tehnice (de obicei, pot fi rezolvate împreună cu programatorii).

Analiza

De-abia după ce avem o cifră cât mai apropiată de realitate pentru vizite directe putem trece la analiza acestor vizite. Și la analiză putem fi păcăliți de câteva lucruri:

  • E posibil ca rata de conversie să fie mult mai mică decât ne așteptam, dar hai să vedem ce măsurăm! E posibil ca utilizatorii aceștia, fiind fideli, să fie deja înregistrați pe site și abonați la newsletter, deci nu o vor face iar la fiecare vizită 🙂
  • E posibil să stea mai puțin pe site. Depinde mult și de stilul site-ului, dar în multe cazuri ei vor sta mai puțin pentru că știu deja să se uite direct unde au nevoie
  • La începutul articolului am scris câteva lucruri care generează trafic direct. Mergi mai departe cu analiza și estimează exact ce anume i-a adus pe site

Ți-au venit în minte și alte exemple de probleme în analiza traficului direct? Aș fi recunoscător dacă le-ai împărtăși în comentarii.

 

Etichete: ,