Google Analytics împarte sursele de trafic ale unui site în 4 mari categorii: direct, din alte site-uri, din motoare de căutare și altele (în ultima categorie pot intra diverse campanii, RSS și nu numai).

Pentru ca vizitatorii trimiși de un site să fie considerați că vin dintr-un motor de căutare, site-ul respectiv trebuie să fie pe lista cu motoarele de căutare a Google Analytics. Pe această listă se află toate motoarele de căutare consacrate. S-ar putea totuși să vrei să treacă și alte site-uri în aceeași categorie, de exemplu motoare de căutare locale sau căutările din alte site-uri (cum ar fi site-urile de știri). Pe lângă clasificarea site-urilor, alt motiv pentru care să ai o listă completă de motoare de căutare în GAnalytics este că lista de cuvinte cheie pentru care ești găsit va fi generată automat.

Adăugarea unui motor de căutare la lista celor aflate deja în Google Analytics se face adăugând următoarea linie în codul pe care îl oferă GA pentru a fi introdus în site:

pageTracker._addOrganic(„adresă_motor_căutare”, „parametru_de_căutare”);

Dacă ai de adăugat mai multe motoare de căutare, nu trebuie decât să scrii câte o astfel de linie pentru fiecare. Despre parametrul de căutare am mai scris și în articolul despre activarea căutărilor interne.

Exemplu: adăugarea okidoki.ro ca motor de căutare

Să vedem cum ar arăta codul care se inserează în site în cazul în care vrem să treacă okidoki.ro în lista motoarelor de căutare:

<script type=”text/javascript”>
var gaJsHost = ((„https:” == document.location.protocol) ? „https://ssl.” : „http://www.”);
document.write(unescape(„%3Cscript src='” + gaJsHost + „google-analytics.com/ga.js’ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
</script>
<script type=”text/javascript”>
try {
var pageTracker = _gat._getTracker(„UA-000000-1”);
pageTracker._addOrganic(„okidoki.ro”, „query”); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {} </script>

Poți folosi chiar varianta de mai sus, la care trebuie doar să schimbi UA-000000-1 cu ID-ul site-ului tău.

Localizarea motoarelor de căutare

Dacă vei folosi varianta de mai sus pentru a adăuga google.ro nu va avea niciun efect, deoarece mai sus în listă există google.*. Poți totuși să îl setezi să arate google.ro ca un alt motor de căutare față de google.com, dar pentru asta trebuie întâi să ștergi lista de motoare de căutare, după care să îl adaugi pe fiecare în parte.

Astfel, în codul GA ar trebui să adaugi următoarele:

pageTracker._clearOrganic()
pageTracker._addOrganic(„google.com”, „q”);
pageTracker._addOrganic(„google.ro”, „q”);

În acest caz, va trebui să scrii câte o linie în plus pentru fiecare URL de motor de căutare, deoarece _clearOrganic() va șterge tot ce era în lista inițială. Ca să nu se lungască prea mult codul, există și varianta ca acestea să fie trecute într-un fișier .js care să fie apelat din codul GA pentru urmărirea datelor.

Etichete: , , ,