Ai o campanie online genială cu o pagină de destinație de care ești foarte încântat(ă). Până să ajungă la această versiune ați făcut brainstorming, designer-ul, copywriter-ul și toți ceilalți din echipă s-au auto-depășit de data asta.

Și totuși, rata de conversie e mult sub așteptări.

Cum adică pagina nu-i perfectă?

Primul pas, deloc ușor, este să recunoști că ai o problemă cu pagina. Experiența oamenilor care lucrează la proiect nu este tot timpul suficientă. În orice caz, părerile vizitatorilor sunt mai importante. Cu toții trebuie să fim conștienți că nu suntem buni la toate. De cele mai multe ori, strategul nu este bun designer, cum nici desingerul nu e bun psiholog și niciunul dintre ei nu se poate identifica cu toate publicurile (gândul mi-a zburat la toate site-urile roz pentru femei…).

Partea bună este că poți acționa la timp. Trebuie să afli problema sau problemele, apoi să le remediezi. Mediul online îți permite să faci aceste lucruri la timp pentru a salva o bună parte din campanie.

Cum procedăm?

Există o mulțime de metode și instrumente de diagnoză. Poți începe de la a te pune în rolul clientului aflat în diferite situații și a îi ruga și pe alții să facă la fel. De asemenea, există testele de usability (încă există discuții despre cum ar trebui tradus termenul), studiile calitative și cantitative, testarea diferitelor versiuni, discuțiile cu oamenii de vânzări și multe altele.

Am lăsat la sfârșit instrumentele de web analytics. Da, cu ajutorul acestora pot fi aflate multe lucruri despre site și campanie, inclusiv eventualele sale probleme. Să vedem câteva dintre acestea:

  • Avem publicul la care ne așteptam? Ne răspund rapoartele demografice
  • Pagina le este afișată cum trebuie? Putem afla ce sisteme tehnice folosesc vizitatorii
  • Zonele importante sunt afișate pe toate rezoluțiile utilizate? OK, cred că deja e clar cu chestiile astea tehnice
  • Stau prea mult sau prea puțin în site? Cum interacționează?
  • Cum ajung în pagină? În funcție de asta, au  găsit ce căutau? De ce pleacă?
  • Câți se întorc? După cât timp?
  • Au folosit funcția de căutare internă? Au găsit ce voiau?

Cine s-a uitat prin instrumentele de web analytics știu că la toate acestea răspund rapoarte gata făcute. Vom detalia fiecare raport în câte un articol viitor pe acest site pentru a scoate maximul din fiecare și vom merge chiar mai departe de aceste date primare din web analytics.

Etichete: , , ,