Da, mai puține! Sună ciudat, pentru că de obicei vorbim de noi capabilități ale tool-ului de la Google. În ultimul timp însă, cei de acolo au anunțat 2 schimbări din cauza cărora la Google Analytics vor ajunge mai puține date.

1. Căutarea securizată

Google Search cu https în loc de http (SSL) înseamnă că browser-ul nu va mai transmite informații despre proveniența vizitatorilor. Așadar, cei care vin din căutarile pe httpS://google.com vor fi văzuți de sistemele de web analytics (toate, nu doar Google Analytics) drept vizitatori direcți. Astfel, administratorii site-urilor și online marketerii vor avea la dispoziție mai puține informații.

2. Utilizatori necontorizați

Utilizatorii au acum la dispoziție să aleagă dacă vor sau nu să fie luați în calcul de Google Analytics, pentru a le fi protejată intimitatea. Spre deosebire de căutarea securizată, aceasta afectează doar Google Analytics, nu și celelalte tool-uri.

Administratorii site-urilor pot și ei opta ca GAnalytics să strângă și mai puține informații despre utilizatori. Este vorba de adresa de IP, lucru care va afecta acuratețea rapoartelor geografice, dar nu cred că vor fi mulți cei care vor opta pentru rapoarte neclare sau lipsă.

Ce e de făcut

Rapoartele din web analytics nu erau nici până acum perfecte, iar de acum marjele de eroare cresc, poate mai mari decât beneficiile aduse de anumite campanii/eforturi de marketing și nu numai.

Partea bună ar putea fi dacă nu vom mai auzi replici gen „am 50 de unici în plus față de tine”, pentru că oricum cifra este în marja de eroare 🙂 Mulți foloseau web analytics în special pentru astfel de măsurători, poate acum măcar unii dintre ei vor înțelege adevăratele scopuri ale analizei web.

Etichete: , , ,