Funcția pricipală pentru urmărirea datelor cu Google Analytics este _trackPageview(). Utilizatorii pot modifica modul în care comanda JavaScript este apelată, creând astfel o vizualizare virtuală (virtual pageview). Motivul este că făcând asta vom obține și mai multe date interesante în Google Analytics.

Customizare URL prin virtual pageview

Dacă în forma inițiată funcția va trimite către Google Analytics adresa URL așa cum este ea afișată în bara de adresă din browser, modificând putem alege o altă adresă pe care aceasta să o trimită. Să vedem un exemplu de modificare a URL-ului actual cu unul customizat. Iată cum va arăta funcția:

pageTracker._trackPageview(‘/produse/barbati/tricouri’);

Modificarea își arată utilitatea în special în cazul URL-urilor dinamice, cu atât mai mult dacă au mulți parametri.

Contorizarea download-urilor

Soluțiile browser side, între care se află și Google Analytics, nu au posibilitatea de a vedea accesările altor fișiere decât paginile web în care introducem tag-ul pentru urmărirea datelor. Dar Google Analytics poate fi „păcălit” tocmai prin metoda descrisă anterior. Nu este nevoie decât să scriem câteva cuvinte în plus în link-ul către fișierul pentru care vrem să contorizăm numărul descărcărilor. Dar cel mai bine să vedem și aici un exemplu:

<a href=”regulament.pdf” onclick=”pageTracker._trackPageview(‘/downloads/regulament.pdf’);”>Descarcă regulamentul</a>

Cu albastru este ceea ce trebuie adăugat față de un link obișnuit. După aceea, Google Analytics va vedea asta ca pe o pagină și veți putea vedea numărul accesărilor sau al descărcărilor.

ATENȚIE: Google Analytics va vedea asta ca o singură pagină încarcată, indiferent câte pagini are documentul. Soluțiile server side contorizează diferit din acest punct de vedere download-urile fișierelor, deci atenție să nu comparați mere cu pere!

Sunt modificări simple, care odată făcute vor genera mai multe date interesante pentru analiză, la fel cum sunt și activarea căutărilor interne sau modificarea listei cu motoarele de căutare. Prin virtual pageviews se pot face însă și lucruri avansate, dar despre asta în articolele viitoare.

Etichete: , , , , , ,